Zenei csemegék

Kultúra - 2008-09-13

Ez évben a Nagyerdei Őszi Művészeti Napok szeptember 17. és október 4. között két tematikusan szerkesztett sorozat köré szerveződik: az "Orgona ünnepe" három hangversenyének a Református Nagytemplom ad otthont, ahol Karasszon Dezső mellett két fiatal művész, Kovács Szilárd és Sárosi Dániel ad hangversenyt. A koncerteken közreműködik a Debreceni Vonósok Kamarazenekar.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar 2008/2009. tanévében megrendezendő hangversenyeinek költségeit pályázati forrásokból finanszírozzák.

A Liszt teremben lesz a "Mini ütőfesztivál - V4 Percussion′s Evenings". A hangversenyeken a visegrádi országok négy különböző városának ütős életébe pillanthatunk bele: Brnoból marimba-ütő duó, Krakkóból a nemzetközileg elismert AMADRUMS ütőegyüttes, Besztercebányáról pedig Szlovákia legelismertebb jazz formációja a Nothing but Swing Trió érkezik hozzánk. A házigazda a SONUS ütőegyüttes.

 

Az eddigi hagyományokat folytatva idén is fellépnek az intézmény volt és jelenlegi diákjai. A sorozatnyitó hangversenyen a Spanyolországban élő Ludmány Dénes játszik, akinek műsorában közreműködik a szintén spanyol Quiroga quartett.

 

Az elmúlt év zenei versenyein - legnagyobb büszkeségünkre - több mint negyven díjat értek el hallgatóink. Szeretnénk másoknak is megmutatni tehetségüket, bemutatkozó gálakoncertjükre szeptember 25-én kerül sor.

 

 Az október 8-án kezdődő és egészen áprilisig programokat kínáló Konzervatóriumi Esték "Mecénás" hangversenysorozat műfaji sokszínűségével a debreceni zenei élet egyik izgalmas rendezvénye, melynek az elmúlt években is óriási sikere volt a zeneszerető publikum körében. A hangversenysorozatban a hangszerek közül a zongora, a fuvola, a szaxofon és a gitár önálló estet kap, két hangversenyen is koncertezik a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara. A fellépők között világhírű francia és szlovák vendégművészeket is köszönthetünk, a különleges élményre vágyóknak ajánljuk az intézmény egykori hallgatójának Massányi Viktor operaénekesnek márciusra meghirdetett dal- és áriaestjét.

 

 Az általános iskolások és középiskolás gyerekek, fiatalok számára idén is megrendezi a Zeneművészeti Kar az Ifjúsági Hangversenysorozatot, ahol októberben a ragtime és a jazz kerül a középpontba, mégpedig a Sonus ütőegyüttes varázslatos játékának segítségével ismerkedhetnek meg ezekkel a műfajokkal a diákok. A következő előadáson a zeneirodalom barokk tánctételei kerülnek terítékre, a befogadást pedig a Cívis Táncegyesület tagjai kosztümös táncbemutatóval teszik emlékezetessé. A második félévben, februárban a harmadik programon rendhagyó énekórán próbálhatják ki magukat a 7-18 évesek, akik az Ifjúsági Hangversenysorozaton élményszerűen kerülhetnek kapcsolatba a zenetörténettel.