– LMP: az országnak szüksége van a stabil bankrendszerre

Olvastuk - 2011-09-13

Az LMP szerint egy felelős kormány nem utcai harcosként viselkedik a gazdasági szereplőkkel és tekintettel van arra, hogy az ország csak egy stabil bankrendszerrel képes működni – reagált a kormányfő hétfői, az országvédelmi akcióterv ismertetése során tett bejelentéseire kedden Ertsey Katalin.

A képviselő, aki az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága ülése szünetében tartott sajtótájékoztatót, azt mondta, hogy ha a bankok képesek nyugodt és kiszámítható módon profitot termelni és viselni a közterheket, akkor képesek hitelezni a gazdaságot és akkor „nem rendül meg a forint, nem szakad be  BUX egy-egy ilyen ötletelés kapcsán”.

    Emlékeztetett az LMP tavaly nyári  figyelmeztetésére, hogy  „nem bokszmeccset kell folytatni a bankszférával”, hanem olyan hosszú távú megállapodásokat kötni, amelyek által a pénzintézetek képesek profitot termelni, de eközben nagyobb részt vállalnak a közterhekből is. Szavai szerint a kormány viszont idén nyárig „körömszakadtáig védte a bankok érdekeit”, most pedig „hirtelen megfordultak a lovon (…) egy nagyon váratlan és nagyon veszélyes manőverbe kezdtek, amivel minden költséget rá akarnak terhelni a bankokra”.

    Ertsey Katalin megjegyezte, hogy a miniszterelnök által hétfőn bejelentett programpontok közül hármat pártjuk már márciusban letett az Országgyűlés elé.  Mint mondta: akkor nem kapott támogatást az a javaslatuk például,  hogy jöjjön létre egy, a devizahitelezés alakulását vizsgáló bizottság. Ez a testület megvizsgálta volna a megoldási lehetőségeket is. Hozzátette, a fogyasztóvédelmi bizottság most egy eseti albizottság felállítását javasolja, amit támogatnak.

    Kérdésre válaszolva azt felelte, hogy a hétfői javaslatok nagy része fontos, és azokat korábban meg kellett volna lépni, de az egyösszegű visszafizetés lehetősége azért  káros, mert az csak azoknak használ, akik egyébként is megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek. Hozzátette, támogatják, hogy a banki költségeket forintban kelljen felszámolni,  viszont javaslatot kívánnak benyújtani a  magáncsőd intézményére vonatkozóan.