A Richter kifizeti a várhatóan 8 milliárd forintos extraprofitadót is

Olvastuk - 2024-01-26

A Richter Gedeon Nyrt. várhatóan mintegy 8 milliárd forint extraprofitadót fizet 2024-ben, amely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül nem jelent további terhet - közölte a gyógyszergyártó a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

Az adót várhatóan nyereségadóként számolják el.

A társaság tájékoztatójában jelezte: január 26-i hatállyal módosították az extraprofitadókról szóló kormányrendeletet, a gyógyszergyártó a 2024-es adóévre gyógyszergyártói extraprofitadó és gyógyszergyártói különadó megfizetésére is kötelezett.

A gyógyszeripari extraprofitadó alapja a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, ami a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba - ismertették.

A gyógyszeripari különadót a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre vetik ki.

A rendelet szerint a gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó-kötelezettség a tárgyieszköz-beszerzések és K+F értékének összegével csökkenthető, legfeljebb az adó összegének 50 százalékéig. A gyógyszergyártói különadót - legfeljebb annak összegéig - csökkenti a gyógyszergyártói extraprofitadó - írták.