Agrometeorológia: az Alföldön száraz talaj várja a vetést

Olvastuk - 2024-04-04

Kritikusan száraz a talaj felső 20 centiméteres rétege az Alföldön, a tavaszi vetésekhez nagy szükség lenne a csapadékra - közölte a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a hőmérséklet a húsvéti ünnep alatt a nyarat idézte, több napi melegrekord is megdőlt, majd kedden 10-20 Celsius-fokkal visszaesett a hőmérséklet, de ezzel még mindig a sokéves átlag környékén maradt.

Az év első három hónapjában a nyugat-dunántúli és északi tájak kivételével az ország jelentős részén 30-60 milliméterrel kevesebb eső esett a sokéves átlagnál, és ez a hiány a talajok nedvességtartalmában is megmutatkozik. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát, a felszín közelében az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig sárgabimbós, helyenként már a virágzás is elkezdődött. Az Alföldön, főleg az északi részén azonban még mindig vannak belvízfoltok, amelyek kiterjedése csökken, de a vetések ezekben a foltokban kipusztultak.

A tavaszi vetésekhez az Alföldön nagy szükség lenne további csapadékra, a magágy előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa virágzik jelenleg, és az erdők is lombosodnak már, több héttel korábban a szokásosnál.

Az előrejelzés szerint nagyrészt száraz, meleg idő várható, kisebb eső, zápor még péntek reggelig fordulhat elő, majd ismét száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt. A hőmérséklet péntektől ismét nagy területen emelkedik napközben 20 fok fölé, vasárnaptól pedig újra nyáriasan meleg, 23-28 fok közötti maximumok lesznek jellemzők, éjszakánként 10 fok köré hűl a levegő.