Csehov egyik legismertebb drámájából készül tévéfilm az NFI támogatásával

Olvastuk - 2024-04-18

Televízió és streaming szolgáltatásra készülő filmek gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A támogatott alkotások között szerepel többek között Csehov Ványa bácsi című darabjának tévéfilmes feldolgozása, valamint a magyar uralkodók és nemesek itthon kevésbé ismert lányainak élettörténetét bemutató dokumentumfilm-sorozat is.

Az NFI csütörtöki közleménye felidézi, hogy az intézet 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton.

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek - írják.

A tájékoztatás szerint a Televíziós Döntőbizottság ezúttal egy tévéfilm, egy rövidfilm és négy dokumentumfilm- és ismeretterjesztő-sorozat gyártásának szavazott meg támogatást.

Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a Ványa bácsi fekete komédiai elemeket sem nélkülöző szabad feldolgozása készül a Megafilm Service és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciójában, Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerek vezetésével - olvasható az összegzésben.

Mint írják, a Fazakas Péter rendezésében készülő tévéfilm Somogyi György és Kun-Béres Anikó forgatókönyvéből készül, a forgatás nyáron kezdődik, a bemutatót januárra tervezik az alkotók. A főszerepekben Görög László, Szervét Tibor, Szabó Győző, Czakó Julianna, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsanna, Bede-Fazekas Szabolcs és Martos Hanga lesz látható.

Mirhó címmel rendez rövidfilmet Vas Marianna, a nemzetközi DocNomads képzés diplomása. Az alkotás középpontjában két gyermek áll, akik egy forró nyáron a nagymama kertjében megtapasztalják a vágyat, a félelmet és némi elnyomást is - olvasható a közleményben.

A magyar történelem kevéssé ismert női szereplőire irányítja a reflektorfényt a Magyar királylányok című dokumentumfilm-sorozat, melynek főhősei a közismert uralkodók és nemesek lányai, akikről méltatlanul kevés szó esik a történelemkönyvekben - olvasható az összegzésben.

Mint írják, ők Európában, választott hazájukban ismertebbek, mint szülőföldjükön, és ezen kíván változtatni alkotótársaival a sorozat rendezője, Borsody István, aki a csodák, legendák és bizonyítható történelmi tények alapján ismerteti meg a rendkívüli nőket a nézőkkel.

A természetvédelem és a természethasznosítás megismertetése a célja az Ez elment vadászni címmel készülő hatrészes sorozatnak, amelyet Kostya Bánk rendez. Az egyes epizódokban az alkotók modern eszközök és a legnépszerűbb kommunikációs csatornákon keresztül igyekeznek visszavezetni a nézőket természetközeli énjükhöz - írják.

1956 a Vajdaságban címmel készít dokumentumfilmet Lavro Ferenc újvidéki származású rendező. Az alkotás az 1956-os magyarországi események vajdasági magyarok identitására gyakorolt hatását vizsgálja, bemutatva a forradalom magyar menekültjeinek jugoszláviai fogadtatását - olvasható az összegzésben.

Háromszáz éve kezdődött a magyarországi svábok története, az évforduló kapcsán a nemzeti kisebbség történetét meséli el a kezdetektől napjainkig a 300 év..."de mit adtak nekünk a svábok?" című dokumentumfilm, amelynek rendezője a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk! és az Isten veled, hazánk! című filmeket is jegyző László Gábor - áll az NFI csütörtöki közleményében.