Jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt rekordmértékű piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jegybank

Pénzügyek - 2023-12-18

- A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 1,54 milliárd forint bírsággal sújtott két céget és egy magánszemélyt jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt, amely az MNB által valaha kiszabott legnagyobb piacfelügyeleti bírság - tájékoztatta a jegybank az MTI-t hétfőn.

A zár alá vett 2,3 milliárd forint értékű befektetői vagyont az MNB átadta a büntetőeljárást folytató nyomozó hatóságnak.

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálata megállapította, hogy a Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. úgynevezett "Utalványvásárlási szerződést" és különféle megnevezésű "programszerződéseket" kötött legalább mintegy 4400 befektetővel, együttesen milliárdos nagyságrendű összegben.

A cégek vállalták, hogy ha a befektetők az általuk féláron vásárolt utalványokat nem használják fel, akkor - jellemzően 3 hónap után - azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg garantáltan kétszeresét fizetik vissza.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy az utalványokat egyetlen szolgáltatónál sem lehetett felhasználni, a befektetők többsége az utalványokra eleve nem is tartott igényt.

A felügyelő hatóság szerint az utalványokra való hivatkozás csak az engedély nélküli forrásgyűjtés leplezésére szolgált, a konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányulhatott.

Az eljárás feltárta, hogy a társaságok mellett eljáró természetes személy érdemben közreműködött a Falcon cégek engedély nélkül végzett tevékenységében.

A közlemény szerint az MNB már tavaly októberben rendőrségi feljelentést tett, és figyelmeztetést tett közzé a honlapján, februárban pedig ismételten tájékoztatta a nyilvánosságot a jogsértő társaságok újabb lépéseiről.

A hétfőn közzétett határozat szerint a jegybank 940 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Falcon Kereskedőház Kft.-re, illetve 500 millió forintot a Falcon Benefit Kft.-re engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzése - pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása - miatt, és véglegesen megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

A cégek tevékenységében közreműködő magánszemélyt 100 millió forintos piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a felügyelet.

Közölték: a cégekkel szemben súlyosító körülménynek minősült, hogy az érintettek tevékenységüket huzamosabb időn át - több mint egy évig - végezték, továbbá nagy összegű ügyfélpénzt gyűjtöttek össze jelenős számú befektetőtől.

A jogszabály által előírt garanciarendszer hiányában ezzel kiemelt befektetői kockázatot idéztek elő, ami alkalmas volt arra, hogy a befektetők károkat szenvedjenek el, és a pénzügyi piacokba vetett közbizalom gyengüljön - húzták alá.

Az MNB eljárása során blokkolta a társaságok honlapját, zárolta a Falcon Benefit Kft. forrásgyűjtésre használt bankszámláit és készpénzét, összesen 2,3 milliárd forintértékben. Az így megmaradt befektetői vagyont átadták a büntetőeljárást folytató nyomozó hatóságnak.

Feljelentést tettek csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, piramisjáték szervezése és közokirat-hamisítás gyanúja miatt.

A károsult befektetőknek azt tanácsolják, hogy haladéktalanul tegyenek feljelentést, ha eddig még nem tették, mert a befektetett pénzük visszajuttatására büntetőeljárásban, polgári jogi igényük érvényesítésével nyílik lehetőség.