Andrzej Duda a szmolenszki légi katasztrófát idézte fel az iráni elnöki helikopter balesetét követő részvétnyilvánításban

Pro... - 2024-05-20

Az Ebrahim Raiszi iráni államfőt szállító helikopter katasztrófája kapcsán Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn részvétét nyilvánította az iráni népnek, és felidézte a lengyel állami küldöttség halálával végződő 2010-es szmolenszki légikatasztrófát.

Az iráni hatóságok hétfő reggel megerősítették, hogy a vasárnap délutáni balesetben Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa - köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter - életét vesztette.

"Mélyen megrendített Ebrahim Raiszi úr, Irán elnöke és a kormányküldöttség tragikus halálának híre" - írta a lengyel államfő az X felületen.

Hozzátette: kevés nemzet történelmének vannak ilyen tragikus lapjai. A lengyelek viszont a lengyel kormánygépnek az oroszországi Szmolenszkben 2010-ben bekövetkezett katasztrófája óta ismerik "a sokk és az üresség érzetét, amely a politikai és a társadalmi elit, a rokonok és a barátok hirtelen elvesztése után megmarad az emberi szívekben és az államban" - fogalmazott Andrzej Duda.

A lengyel nemzet ezért "különös beleérzéssel", imában és gyászban osztozik az áldozatok hozzátartozóival és az iráni néppel - fogalmazott a lengyel elnök.

A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában a kormánygép fedélzetén utazó 96 ember, közül Lech Kaczynski akkori lengyel elnök hunyt el.

A varsói külügyminisztérium hétfőn az X-en Hoszein Amirabdollahián hozzátartozóinak nyilvánított részvétet.