Pompeo: "orwelli cenzúra" egyes hongkongi tankönyvek kivonása a forgalomból

Pro... - 2020-07-07

"Orwelli cenzúrának" minősítette egyes hongkongi tankönyvek kivonását a forgalomból Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfő esti közleményében.

Pompeo arra reagált, hogy a hongkongi kormányzat hétfőn elrendelte azon könyvek kivonását az iskolákból, amelyek álláspontja szerint sértik a pekingi parlament által a múlt héten elfogadott, új nemzetbiztonsági törvényt.

"Még alig száradt meg a tinta az elnyomó nemzetbiztonsági törvényen, de a helyi hatóságok - egy orwelli cselekedettel - máris létrehoztak egy nemzetbiztonsági irodát, megkezdték a KKP-t (Kínai Kommunista Párt) bíráló könyvek kivonását a könyvtárak polcairól, betiltják a politikai jelszavakat, és most azt kérik az iskoláktól, hogy vezessenek be cenzúrát" - fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója.

A tárcavezető hangsúlyozta: a Kínai Kommunista Párt folytatja "a szabad Hongkong szétrombolását".

Az 1997-ben Kínához visszakerült volt brit gyarmat kormányzata hétfőn arra kért fel valamennyi iskolát, hogy "vizsgálják át a pedagógiai anyagokat, beleértve a tankönyveket" és "vonják ki" azokat, amelyek "tartalma elavult", vagy a nemzetbiztonsági törvényben meghatározott "négyféle, törvénybe ütköző kihágáshoz" mérhető. Az amerikai kongresszus a múlt csütörtökön fogadott el egy törvényt, amely kilátásba helyezi azoknak a kínai felelős tisztségviselőknek a szankcionálását, akik a gyakorlatban megvalósítják az amerikai álláspont szerint Hongkong-ellenes új nemzetbiztonsági törvény rendelkezéseit.