A Miami  nyerte az NBA döntőjét

Sport - 2006-06-22

Dwayne Wade vezérletével, Shaquille O'Neal asszisztálásával,  Pat Riley elgondolásai alapján, idegenben nyert a Dallas Maverick ellen a Miami Heat. Az NBA bajnoka először bizonyult a profi kosárlabdázás legjobb csapatának.

Az előjelek a Dallas győzelmét valószínűsítették. A rájátszásban a San Antoniót és a Phoenixet is kiverték, pedig azokat előzetesen a Miami elé rangsorolták. Az első két meccset simán nyerte Dirk Novitzki és csapata még Dallasban, és a Miami otthonában is  voltak jó esélyeik. Ám a drámainak bizonyult ötödik meccsen egy ponttal vesztett a Dallas.

A meccs végén Mark Cuban, a Dallas extravagáns tulajdonosa, szidalmazta a bírókat, amiért  1,9 másodperccel a mérkőzés vége előtt két büntetőhöz juttatták a Miamit. David Stern NBA-igazgatónak kiabálva tudatos csalást emlegetett, amiért 250 ezer  dollárra büntették…..

   A pályaelőnyt élvező Dallas otthonában a Heat azonban igazi csapatként viselkedett. Shaquille O'Neal, most szó nélkül elfogadta, hogy a legfontosabb meccseken negyven pont körül szóró Dwayne Wade kiszolgálója legyen. A 24 éves bedobó jelenleg az egész NBA legjobbja, Ő lett az MVP – bár a szakemberek szerint nem olyan őstehetség, mint Bryant vagy LeBron James, de a legfontosabb pillanatokban kitűnő döntéseket hoz.

  Drámai csatában a Heat 95:92-re nyert, és fennállása során először lett az NBA bajnoka. Shaq negyedik bajnoki aranygyűrűjét húzhatta az ujjára, az edző, Pat Riley már az ötödiket. A 37 éves Alonso Mourning, a vesebeteg center csak ezért volt hajlandó végigjátszani az évadot, mert ez volt az utolsó esélye a bajnoki címre.

 H.I.