A sakkszövetség elnöke szerint Lékó játéka erkölcsi támogatást is jelentene

Sport - 2023-04-19

- Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakk Szövetség új elnöke szerint "erkölcsi tartásban is jelentős többletet adna" a válogatottnak, ha Lékó Péter asztalhoz ülne a hazai sakkolimpián.

Az elnök az MTI-nek elmondta, március 11-i megválasztása óta dolgos időszakon van túl, amelyet a kapcsolatfelvétel, a számlák, szerződések átnézése jellemzett, "hogy tudjuk, mikor esik a fejünkre egy csontváz, mikor nem".

Polyánszky Zoltán a jövő ősszel sorra kerülő budapesti sakkolimpiával kapcsolatban közölte, annak szervezése a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökséggel közösen történik, amely január 1-től vette át ezt a feladatot.

"A finanszírozás oldaláról nézve a sakkolimpia alapvetően egy kormányzati projekt, de szakmai oldalról természetesen mi koordináljuk. Egy és negyed évünk van, hogy megcsináljunk egy ilyen nagy rendezvényt" - jelentette ki.

Az elnök szerint 180 országból mintegy 350 csapat vesz majd részt a sakkolimpián, az előző évek tapasztalata alapján a férfiaknál, vagyis az open kategóriában 180-190, a nőknél 150-160 együttes nevezhet. A rendező ország mindkét nemnél három-három csapatot indíthat.

"Körvonalazódik, hogy a harmadik együttes egy U25-ös csapat legyen" - jelezte.

A férfi válogatott összeállításánál nagy kérdés Lékó Péter szereplése, a sakkolimpiai ezüstérmes nagymester, aki 2002-ben a világbajnoki címért játszhatott, az utóbbi időben elsősorban szakkommentátorként tevékenykedik.

"Lékó Péterrel kapcsolatban három dolgot mondhatok. Az első, hogy nagyon örülnénk, ha tudna játszani a hazai sakkolimpián, ez erkölcsi tartásban is jelentős többletet adna a csapatnak. A második, hogy nemrégiben két játszmára leült a német csapatbajnokságban, az egyiket sötéttel nyerte meg, és nem úgy tűnt, mint egy inaktív sakkozó... A harmadik, hogy a kapcsolatot még nem vettem fel vele, ezt akkor szeretném megtenni, ha már látom, milyen lehet a válogatott irányítása, finanszírozása" - nyilatkozott Polyánszky Zoltán.

Rapport Richárd országváltásáról az elnök úgy vélekedett, mindaddig, míg a most román színekben induló sakkozó magyar állampolgár, nyitottság van a visszafogadására.

"Ugyanakkor nincs arról információnk, hogy milyen ajánlattal kellene versenyeznünk, de ez alapvetően nem is szövetségi, hanem piaci kérdés" - hangsúlyozta.

A feszült légkörben lezajlott tisztújító közgyűlésről Polyánszky Zoltán elmondta, több lépést tett a másik megoldással szimpatizáló jelöltek felé - a volt elnök kivételével -, hogy érezzék az együttműködési szándékot.