Az uniós bíróság helybenhagyta a Messi védjegy uniós bejegyezhetőségét

Sport - 2020-09-17

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta a Messi védjegy bejegyezhetőségét azzal, hogy csütörtökön ismertetett ítéletében elutasította az uniós védjegyhivatal (EUIPO) és egy spanyol vállalat az uniós törvényszék azon ítélete ellen benyújtott fellebbezéseit, amely megengedte Lionel Messi labdarúgó számára a Messi védjegy lajstromozását különböző sportcikkekre vonatkozóan.

Az ügy előzménye, hogy 2011-ben az argentin futballista, Lionel Messi kérelmet nyújtott be az unió alicantei székhelyű védjegyhivatalához egy, a Messi szót is tartalmazó ábrás megjelölés uniós védjegyként való bejegyeztetésére. A védjegykérelem többek között kozmetikai termékekre, számítógépes programokra, ékszerekre és órákra, papírtermékekre, ruházati cikkekre, lábbelikre és sapkákra, valamint játékokra vonatkozott.

Egy magánszemély, majd egy spanyol cég a futballista védjegybejegyzési kérelmének elutasítását kérte azzal az indokkal, hogy az ő javára korábban már bejegyezték a hasonló hangzású, Massi szómegjelölést tartalmazó védjegyet. Indoklásuk szerint megtévesztheti a fogyasztókat, ha uniós védjegyként bejegyzik a Messi szómegjelölést is. Az EUIPO helyt adott a kérelemnek, és a felsorolt termékek tekintetében megtagadta a Messi szómegjelölés bejegyzését. Ez ellen a futballista keresetet nyújtott be az uniós törvényszékhez, amely azonban a névjegy védjegyként való bejegyezhetősége mellett döntött. Az EUIPO, valamint a spanyol cég a döntést megfellebbezte.

Az uniós bíróság ítéletében elutasította a két fellebbezést, véleménye szerint ugyanis a törvényszék helyesen vette figyelembe a Massi és a Messi védjegyek megkülönböztethetőségét. Az EUIPO ezzel szemben tévesen vonta le azt a következtetést, hogy a Messi védjegy használata összetéveszthető a Massi védjeggyel az érintett vásárlóközönség körében.

A bíróság szerint a nevét védjegyként lajstromoztatni kérő magánszemély esetleges közismertsége egyike azon lényeges tényezőknek, amelyeket az összetéveszthetőség értékelésénél figyelembe kell venni. A közismertség ugyanis alapvetően hatással lehet a védjegy felismerhetőségére. Az uniós törvényszék nem követett el hibát annak megállapításával, hogy a futballista közismertsége lényeges tényezőt képez a Messi és a Massi szavak közötti fogalmi eltérés megállapításánál, az érintett vásárlóközönség ugyanis a két megjelölést eltérőnek fogja észlelni - indokolta döntését az uniós bíróság.