Barátságos mérkőzés:  Magyarország - Kanada 1-0 (1-0)

Sport - 2006-11-16

"Ez a korosztály az utolsó reményünk" - összegezte véleményét a magyar labdarúgás helyzetéről Várhidi Péter a Kanada elleni barátságos meccs előtt. A megbízott szövetségi kapitány úgy döntött, nincs értelme tovább halogatni a fiatal ígéretek mélyvízbe vetését, és négy újoncot is a kezdőcsapatba állított.

Mivel a társaság egy része korábban még csak nem is találkozott egymással, Várhidi elmondása szerint egyszerű, de hatásosnak vélt taktikát dolgozott ki, amihez négy-három-egy-kettes hadrendbe állította csapatát a világranglistán öt hellyel előttünk álló (71.) észak-amerikaiak ellen.

 

Első félidő

 

Hamar kiderült, hogy nem lesz könnyű dolga válogatottunknak, Kanada nagy lendülettel indult előre a megszerzett labdákkal, Friend fejese révén pedig a kaput is a vendégek célozták meg először a 7. percben. A keresztléc fölé szálló próbálkozást két veszélyes helyről elvégzett szabadrúgás és három szöglet követte, a mieinknek az első negyedórában a félpálya átlépése is problémát jelentett.

 

A 17. percben aztán végre megvillantunk, Bodnár száguldott el a jobb szélen, beadását a jó ütemben érkező Hrepka fejelte kapura, a kanadaiaknál bemutatkozó Wagenaar bravúrral halászta ki a bal alsó sarokba tartó labdát. A nagy helyzet feltüzelte Husztiékat, pár percre sikerült a kapujához préselni az ellenfelet, Bodnár labdavesztéséből azonban baj lehetett volna, ha Hume kevésbé ügyetlen.

 

A viharos időszakot csendesebb követte, Radzinski és Hutchinson mutatta be cseleit, majd Hrepka tűnt fel ismét jó helyen, fejese azonban most nem talált kaput.

 

A 36. percben megszereztük a vezetést: Sándor György lőtte be remekül egy bal oldali szabadrúgásból a labdát, amelyet a kimozduló Wagenaart megelőzve Priskin fejjel a léc alá csúsztatott.

 

 

 

Nem sokkal ezután ismét helyzetbe került a Watford csatára, és bár ezúttal nem sokat hozott ki belőle, a saját térfelünkön eladott labdákat leszámítva egyre jobb benyomást tett a felbátorodott magyar válogatott.

 

 

Második félidő

 

A kép szerencsére a szünet után sem változott, sőt. Sándor és Hrepka kényszerítője után utóbbi vállakozott lövésre, az első magyar szöglet a kanadai kapura és Juhász fejére nézve egyaránt veszélyes volt, s a második játékrészben már a vendégeknek kellett hozzá nyolc perc, hogy kiszabaduljanak a térfelükről.

 

Védekezésben viszont továbbra  is hajmeresztő hibákat követtek el a mieink, a hatlamas sprintet levágó Peterst ugyan elismerésre méltó ütemben szerelte Vass Ádám az utolsó pillanatban, a következő percben azonban már csak abban bízhattunk, hogy Radzinski tíz méterről nem találja el az ürsen tátongó kaput. Nem találta.

 

A 67. perc mindkét oldalon hozott izgalmakat: előbb egy nem túl acélos szabadrúgás után táncolt ki majdnem Végh kezéből a labda, majd a Bodnár vezette ellentámadás végén Sándor tüzelt a felső léc fölé.

 

Az ezt követő periódusban a meccs elejéhez hasonlóan megint jócskán volt okunk az aggodalomra, nehezen ment az összpontosítás, Kanada nyomult, de a precizitással szintén hadilábon állt.

 

A 83. percben egy a csereként beállt Torghelle fejéről kevéssel jobb kapufa mellé szálló labda ijesztett rá Radzinskiékra, akik a hajrában már nem tudtak komoly helyzetet kialakítani, Várhidi Péter válogatottja így megőrizte az előnyt és megnyerte a mérkőzést.

 

Várhidi Péter, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya: "Három nap alatt annyit tudtunk elérni, hogy szervezett csapatként léptünk pályára. Amit a fiúktól kértem, azt megvalósították. Örülök a győzelemnek, de természetesen a mi játékunkat is jellemezték a magyar futball általános hibái. Sok párharcot veszítettünk el. Ha tehetném, ezt a csapatot egy évig együtt tartanám és rengeteg tétmeccset játszatnék a fiatalokkal, akik közül Vass Ádám külön dicséretet érdemel."

 

Stephen Hart, a kanadai válogatott megbízott szövetségi kapitánya: "Gratulálok a magyar csapatnak a győzelemhez. Mindkét együttes támadó felfogásban játszott, előttünk is adódtak helyzetek, de csak ellenfelünk szerzett gólt. Három játékosom is megsérült, a kényszerű cserék nem tettek jót a játékunknak."

 

Magyarország: Végh - Bodnár, Balogh, Juhász, Vanczák - Tóth B., Vass, Huszti (Rodenbücher, 83.) - Sándor Gy. (Bodor, 71.) - Hrepka (Farkas B., 70.), Priskin (Torghelle, 78.)

Kanada: Wagenaar - Nsaliwa, Hainault, Pozniak, Jazic (Braz, 28.) - Radzinski, De Guzman (Farran, 46.), Hutchinson (Peters, 46.) Bernier - Friend, Hume (Ornoch, 86.)

gól: Priskin (36.)

sárga lap: Tóth B. (52.), Huszti (60.), illetve Hume (60.), Friend (69.)

(Forrás:origo)