Cseh diplomáciai tiltakozás Berlinnél a szurkolók miatt

Sport - 2006-06-14

 A prágai külügyminisztérium közlése szerint a tiltakozó jegyzéket a berlini cseh konzul adta át a német külügyminisztériumban 

Csehország szerdán diplomáciai jegyzékben tiltakozott Berlinnél amiatt, hogy a német határrendőrség több tucat cseh szurkolót nem engedett be Németországba azzal az indokkal, hogy tartózkodásuk tervezett idejére nem rendelkeznek napi legalább 30 euróval.A prágai külügyminisztérium közlése szerint a tiltakozó jegyzéket a berlini cseh konzul adta át a német külügyminisztériumban.

"Az Európai Unió tagállama polgárának csak a közrend, a biztonság és az egészség veszélyeztetése esetén lehet megtiltani, hogy más uniós tagállam területére lépjen. A minisztérium felkérte a német felet: azonnali hatállyal biztosítsa be, hogy hasonló eset ne fordulhasson már elő" - áll a cseh külügyminisztérium által kiadott közleményben.

      Prágai sajtójelentések szerint a német határrendészet vasárnap és hétfőn az észak-csehországi határátkelőkön gátolta meg a többnyire fiatalokból álló cseh szurkolói csoportokat abban, hogy Németországba utazhassanak.

     Csehországban hivatalosan mintegy 30 ezer belépőjegyet értékesítettek, többnyire a cseh válogatott mérkőzéseire. A sajtó azt állítja, hogy a vb-mérkőzésekre legalább 150 ezer cseh utazik a szomszédba abban bízva, hogy esetleg a helyszínen szerez belépőket.

     A német rendőröket a mérkőzések színhelyén több tucat cseh rendőr is segíti. A prágai sajtó szerint a cseh szurkolókkal eddig nem volt semmiféle probléma.