De meleg volt!

Sport - 2009-07-23

Kikapott ugyan 3-1-re a  Loki Kalmarban, ám idegenben lőtt több góllal továbbjutott a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körébe.

A jövő héten utazhat a csapat Észtországba, hiszen a Wisla Kraków és a Levadia Tallinn párharcából utóbbi csapat került ki győztesen, miután a lengyelországi 1-1-et követően hazai pályán 1-0-s győzelmet aratott.

Amikor a kalmariak egy héttel ezelőtt Debrecenben játszottak, a nagy melegre panaszkodtak, ám a hőség a Loki labdarúgóit sem kímélte. A visszavágón ilyen nehézséggel nem kellett megküzdenünk, mondhatni futballra alkalmas volt az idő. A meccs kezdetén 20 fokot mutatott a hőmérő, és nem állt esőre a barométer, pedig mára csapadékot jósoltak.

 

Mindössze négyezren tudtak helyet foglalni az amúgy kilencezres stadionban, ugyanis az UEFA nem engedte, hogy több szektort megnyissanak. Debrecenből mintegy ötvenen érkeztek, már délelőtt lehetett találkozni a városban Loki-szurkolókkal. Az otthon maradt drukkerek közül pedig nagyon sokan összejöttek különböző helyeken, hogy kivetítőkön keresztül nézzék a meccset, és együtt, szívből szurkoljanak kedvenceiknek. Távolról próbáltak meg erőt adni a DVSC-TEVA pályán lévő játékosainak, akik bizonyra átérezték a feléjük áradó szeretet, és a bizalmat. Az egész város szurkolt, hogy végre olyan siker szülessen, amelyre nem csak Debrecennek, de az egész magyar labdarúgásnak szüksége lenne.

 

A helyi szurkolókat és újságírókat kikérdezve nem nagyon bíztak a Kalmar továbbjutásában. Az, hogy az első meccsen 2-0-ra nyertünk, valóban biztatónak tűnt számunkra, de számíthattunk rá, hogy a hazaiak mindent megtesznek majd a hátrányuk ledolgozása érdekében. Herczeg András klubmenedzser fel is hívta a figyelmet, hogy hiba lenne csak a védekezésre figyelni, a saját játékunkat kell játszani, és bátran felvállalni a támadásokat.

 

Még jó, hogy klubunk a meccs előtt néhány nappal felhívta a figyelmet, hogy a mieink kékben játszanak majd, így fel tudtunk készülni a látványra. A svédek lehettek volna sportszerűbbek is a mezük színének választásakor, ám így alakult, és már csak dacból is meg kellett mutatnunk, hogy minek semmi sem zavarhat meg.

 

Az Oláh-Dudu cserét leszámítva a Debrecenben pályára lépett csapat kezdett Kalmarban, és egy helyen változtattak a hazaiak is. Ahogy várható volt, nagyon belekezdett a svéd együttes, már az első percben hatalmas helyzetet hagyott ki. Próbálták nyomás alatt tartani a kapunkat, mi pedig kontráztunk. A 10. percben Rudolf lehetősége még kimaradt, Varga József azonban már nem hibázott. A saját nevelésű játékos Debrecenben is betalált, és úgy tűnt, ettől lendületbe jött. Gólja jókor jött, bár aki azt hiszi, hogy a Kalmar ezután feladta, téved. Polekszicsnek több nagy védésre is szüksége volt. Harciasan és veszélyesen játszottak Elmék, a 20. percben ki is egyenlítettek, majd a vezetést is átvették. Idegesen játszottunk, nem tudtuk megtartani a labdát, sokszor ellenfélhez passzoltunk. Ha egy játékosunkhoz került a labda, azonnal letámadták. Egyszóval, nem mehettünk nyugodtan az öltözőbe.

 

„Nem ismétlődhet meg!” – kiáltotta az egyik debreceni szurkoló utalva a tavalyi esetre, amikor Svájcban, a Young Boys otthonában 1-0-ra vezettünk, mégis kikaptunk 4-1-re. Ez az eredmény most a Kalmar továbbjutását jelentette volna, ráadásul a svédek játékában benne is volt az újabb gól.  helyzet nem sokat változott az első félidőhöz képest, a hazaiak fölényben játszottak, a Loki foggal-körömmel védekezett, és sok labdát eladtunk. A széleken próbáltunk időnként támadásokat vezetni, de a beadások nem sikerültek.

 

A 64. percben cserélt először Herczeg András, az élete első nemzetközi mérkőzésén pályára lépő Szilágyi Péter Oláh Lórántot váltotta. Már éppen kezdtünk megnyugodni, egyre több labdát szerezni, amikor tizenegyeshez jutottak a hazaiak, és Ramus Elm nem hibázott. Azt tudni kell, hogy az első félidőben a játékvezető nem adott meg egy, a svédek által jogosnak vélt büntetőt, amiért a bírót kikezdte a közönség. Innentől az orosz sípmester mindent megtett, hogy jóvá tegye „hibáját”, és döntéseivel úgy támogatta a Kalmart, ahogy csak tudta. A végén még Máté Pétert is kiállította. Akkor, amikor már csak négy perc volt hátra, és hihetetlen lassan telt az idő. De eltelt. Egyszerűen eltelt, kihúztuk, akármit csinált a játékvezető, és ezzel eljutottunk a harmadik körig. Gratulálunk, fiúk!

 

Bajnokok Ligája-selejtező, második kör, visszavágó

Kalmar FF – DVSC-TEVA 3-1 (2-1)

 

Kalmar, 4000 néző. Vezette: Szukina (Cselovalnyikov, Kulagin - oroszok)

Kalmar: Wasta - Nouri, Carlström (Johansson 57.) , Lantz, Larsson – Sobralense (Smylie 69.), R. Elm, Rydström, Eriksson, Mendes - D. Elm (Santos 57.)

DVSC: Polekszics  - Bernáth, Mészáros, Máté, Leandro  - Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Szakály (Dombi 74.) – Oláh (Szilágyi 64.), Rudolf (Komlósi 87.)

Gól: Varga J. (13.), R. Elm (20.), Mendes (32.), R.Elm (- büntetőből, 71.)

Sárga lap: Kiss (45.), Rydström (46.), Varga J. (59.), Dombi (80.), Máté (71.), R.Elm (90.)

Kiállítva: Máté (86.)

Forrás:www.dvsc.hu