Férfi vízilabda világliga - Ötödik helyen zárt a magyar válogatott

Sport - 2022-05-01

Az ötödik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a világliga európai döntőjében, miután a szombati helyosztón magabiztosan, 14-9-re nyert a horvátok ellen.

Az már eldőlt, hogy Märcz Tamás olimpiai bronzérmes együttese nem juthat a sorozat júliusi, strasbourgi szuperdöntőjébe.

Eredmény, az 5. helyért:

Magyarország-Horvátország 14-9 (3-1, 1-3, 5-2, 5-3)

---------------------------------------------------

a magyar csapat gólszerzői: Vámos 4, Burián 3, Konarik, Angyal 2-2, Vigvári Ve., Nagy Á., Mezei 1-1

A magyar válogatott a torna csütörtöki nyitónapján a spanyoloktól szenvedett 10-9-es vereséget, az 5-8. helyért zajló helyosztók pénteki első körében viszont gólgazdag mérkőzésen 14-13-ra legyőzte az olimpiai ezüstérmes görögöket.

A horvátok elleni összecsapáson - amelyre ezúttal Erdélyi Balázst, illetve a két csapat egymás elleni olimpiai negyeddöntőjében hét gólt szerző Manhercz Krisztiánt nem nevezte a szakvezetés - a nagyszünetig fej fej mellett haladtak az együttesek, utána viszont a négygólos Vámos Márton vezette magyar válogatott ellépett riválisától és magabiztos győzelmet aratott.

Märcz Tamás szövetségi kapitány koronavírusos megbetegedése miatt nem lehetett ott a csapattal, de mint azt a szövetség honlapjának elmondta, együttese ezen a mérkőzésen játszott a legjobban a tornán.

"Fontos, hogy napról napra látszott a fejlődés. Sokat beszéltünk az elmúlt napokban Németh Zsolttal és Mátéfalvy Csabával arról, hogy mit szeretnék látni, igyekeztem alájuk dolgozni, felvázoltam a taktikát, amelyet túlnyomó részben sikerült jól megoldania a csapatnak. Egyedül a második negyed volt kaotikus, ezt leszámítva az történt a medencében, amit mi szerettünk volna. Lendületes és gyors támadásvezetés, bátor vállalások, remek kapusteljesítmény Vogel Somától, akit a védekezés is jól segített" - nyilatkozta a szakember, aki szerint jól szolgálta a felkészülést az elmúlt három nap. Hozzátette, a hazai világbajnokságra május 25-én kezdi a felkészülést az Európa-bajnoki címvédő gárda.

bronzmérkőzés:

Spanyolország-Montenegró 15-10 (6-3, 0-3, 4-2, 5-2)

döntő:

Szerbia-Olaszország 12-9 (3-2, 3-2, 3-2, 3-3)

korábban:

a 7. helyért

Görögország-Franciaország 18-12 (5-2, 4-3, 6-3, 3-4)