Ismét a kosárlabdáé lesz a főszerep Debrecen főterén

Sport - 2020-08-25

Az elkövetkezendő napokban ismét a kosárlabdáé lesz a főszerep Debrecen főterén, hiszen szerdán elkezdődnek a 2020-as 3x3 versenyek. A kedd délutáni hivatalos sajtótájékoztató fő üzenete az óvatos, tudatos szurkolói magatartás volt.

Jelentős médiaérdeklődés mellett zajlott le a debreceni 3x3 versenyek hivatalos sajtótájékoztatója a megújult Aquaticum Strandon. A beszédek sorát Széles Diána alpolgármester nyitotta, aki örömét fejezte ki a rendezéssel kapcsolatban, ugyanakkor óvatosságra is intett.

- - Nehéz szívvel engedtük volna el a rendezés jogát, így a szervezőbizottsággal, a FIBA-val és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével karöltve mindent megtettünk, hogy kiszolgálhassuk a minőségi kosárlabdához az évek során hozzászokott debreceni szurkolókat. Az utolsó pillanatig kérdéses volt a torna sorsa, de így, a célegyenesbe fordulva kijelenthetjük, hogy ismét lesz 3x3-mas kosárlabda a Kossuth téren. Természetesen a vírushelyzet miatt a szokásosnál sokkal jobban oda kell figyelnünk egymásra, maximálisan be kell tartanunk az olyan biztonsági előírásokat, mint a másfél méteres távolság megtartása, valamint a maszkhasználat. Ezzel együtt úgy gondolom, semmi akadálya annak, hogy megidézzük a korábbi évek versenyeinek kiváló hangulatát – nyilatkozta az alpolgármesterasszony.

A cívisváros három eseménynek is otthont adhat, hiszen az eredetileg Bukarestbe kiírt World Tour Masters fordulók egészségügyi okokból szintén a Nagytemplom elé kerültek át. Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, magas színvonalú küzdelmeket vár a résztvevő csapatoktól.

- Az eredeti tervek szerint, augusztus 29-én és 30-án kerül lebonyolításra a debreceni World Tour Masters forduló, de ezzel nem érnek véget a versenyek, hiszen a FIBA-val való egyeztetés után az a döntés született,hogy a Romániában fokozódó járványhelyzet miatt azt a két tornát is átvesszük. Érdemes lesz kilátogatni, hiszen a 3x3 elitje, az olimpia kvóta várományosai egytől egyig a Főtéren pattogtatnak majd – fogalmazott a főszervező.

Szerda délután a világbajnokságot helyettesítő Youth Festival nyitja az események sorát. Szerencsés Tamara, a magyar női U18-as válogatott játékosa bizakodva várja a mérkőzéseket.

- Nagyon szomorúak voltunk, amikor júliusban megtudtuk, hogy elmarad a vébé, de annál nagyobb örömmel fogadtuk, hogy pályára léphetünk a Youth Festivalon. Ez egy nagyszerű lehetőség mindnyájunk számára. Szeretnénk a legjobb négy közé kerülni, de elsődleges, hogy jól érezzük magunkat – foglalta össze a fiatal sportoló.

Neuwirth Bence, az U18-as fiúválogatott debreceni nevelésű kosarasa büszke rá, hogy szülővárosában képviselheti a nemzeti színeket.

- Óriási élmény lesz számomra hazai közönség előtt felölteni a válogatott mezét, nem is lehet kérdés, hogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a sikeres szereplésért. Fontosnak tartom, hogy ilyen nehéz időkben is megtaláljuk az útját annak, hogy tétmérkőzéseket tudjunk játszani, igyekszünk a legtöbbet kihozni ebből az esélyből – összegezte gondolatait a DEAC Kosárlabda Akadémia üdvöskéje.

Az egyéni világranglista tizedik helyére rangsorolt Ivosev Tamás is visszatér korábbi sikerei helyszínére, a címvédő Novi Sad színeiben.

- Nem igazán lehet előre jósolni semmit, hiszen ezek lesznek a naptári év első versenyei. Annyi biztos, hogy Debrecenbe mindig öröm visszatérni, hiszen a szervezők évről évre kiváló munkát végeznek. Sok szép emlék köt a városhoz, és bár tavaly ezen az állomáson nem mi nyertünk, idén háromszor is győzni szeretnénk – zárta a sajtóeseményt az egykori DEAC-kedvenc.

A programok szerdán, 13:30 perckor a dobóverseny selejtezőivel kezdődnek.