Labdarúgó Eb-selejtező: egygólos magyar vereség

Sport - 2006-10-08

A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra kikapott a török csapattól Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén. A vendégek sikerükkel történetük során először nyertek Magyarországon. Eb-selejtező, C csoport: Magyarország-Törökország 0-1 (0-1).

Összességében nem érdemtelenül szerezték meg a három pontot a törökök, mivel a magyarok mindkét félidőben csak egyszer kerültek helyzetbe. A magyarok annak ellenére sem tudtak kidolgozott helyzetet kialakítani, hogy az idő múlásával egyre jobban kinyíltak, ellenben a vendégek kihasználták a rivális védelmének fellazulását, azonban a lehetőségekkel ők sem éltek, így maradt az egygólos vendégsiker.

 

 

 Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 9000 néző, v.: Alain Hamer (luxemburgi) gólszerző: Tuncay (40.) sárga lap: Halmosi (36.), Vanczák (45.), Dárdai (80.), illetve Mehmet (30.).

 

Magyarország: Király Gábor - Fehér Csaba, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Éger László - Tóth Balázs, Dárdai Pál, Halmosi Péter (Kabát Péter a szünetben, Komlósi Ádám 76.) - Gera Zoltán, Huszti Szabolcs - Torghelle Sándor (Szabics Imre 83.).

 

Törökország: Rüstü Recber - Hamit Altintop, Servet Cetin, Gökhan Zan, Ibrahim Üzülmez - Sabri Sariouglu, Gökdeniz Karadeniz (Hüseyin Cimsir 64.), Mehmet Aurelio, Tuncay Sanli - Hakan Sükür, Arda Turan (Mehmet Topuz 91.)

 

I. félidő:

 

16. perc: Torghelle iramodott meg a bal oldalon, keresztlabdáját Gera úgy vette át, hogy egyben becsapta védőjét, majd visszagurított Dárdaihoz, aki azonban nagy helyzetben, 16 méterről csúnyán fölé lőtt.

40. perc: egy félpályáról előreívelt szabadrúgást Hakan Sükür csúsztatott meg, majd Tuncay az ötös vonalán lábbal előrevetődve belepiszkált a labdába, amely így a kapujából kimozduló Király felett a hálóba hullott (0-1).

41. perc: Gökdeniz lépett ki a hazai védők közül, de a kapujából kifutó Király bravúrral védte a közelről leadott lövést.

 

II. félidő:

 

57. perc: Gera 24 méteres szabadrúgását Rüstü a keresztlécre tolta, a labda a gólvonal elé pattant, majd sikerült tisztázniuk a vendégvédőknek.

75. perc: Tuncay 20 méterről, félfordulatból lőtt kapura, a labda nem sokkal kerülte el a bal sarkot.

92. perc: Tuncay 10 méteres lövése alig suhant el a jobb kapufa töve mellett. Az hamar kiderült, hogy mindkét csapat a biztonságot helyezte előtérbe, egyik sem kezdett vehemensen, nagy lendülettel.

 

Elsősorban a labdatartásra és a védelem stabilitására figyeltek oda a játékosok, így elég unalmas, szinte eseménytelen első félidőt láthatott a közönség. A szurkolók egyetlen örömét az szolgáltatta, hogy a bosnyákok idegenben csak döntetlent értek el, azonban még ebbe is hiba csúszott, ugyanis a bemondó által közölt Máltával szemben Moldova volt a mérkőzés helyszíne...

 

A játék csak a törökök \"semmiből\" esett gólja után élénkült meg, de a szünetig már nem változott az eredmény, s ez leginkább Király bravúrjának volt köszönhető. A folytatásban sem sikerült felpörögniük a hazaiaknak, a törökök nem kényszerültek túl nagy erőbedobásra minimális előnyük megőrzése érdekében.

 

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: \"Hiányérzetem van. Az első félidőben a védekezésre figyeltünk, és a támadásban nem mertünk kockáztatni. Keveset mozgattuk meg a török csapatot. A hajrában már csak a felíveléseket erőltettük, de egyenlíteni nem sikerült. Látni lehetett, hogy a török csapat jobb nálunk, dinamikusabb, képzettebb.\"