Magnus Carlsen megvédte sakkvilágbajnoki címét

Sport - 2023-12-29

Magnus Carlsen címét megvédve ötödször nyerte meg a rapid sakkvilágbajnokságot.A norvég nagymester veretlenül zárta a 13 fordulós tornát, amelyen hétszer győzött és hatszor döntetlent játszott, így tíz pontjával élen végzett a 202 fős mezőnyben.

Másodikként a szlovén színekben versenyző Vladimir Fedoseev zárt 9,5 ponttal, a harmadik pedig a kínai Jü Jang-ji lett 9 ponttal. Carlsen sikerével 60 ezer dollárral gazdagodott.

A nemzetközi szövetség (FIDE) beszámolója szerint a nőknél sokkal szorosabb küzdelemben dőlt el a világbajnoki cím sorsa, ugyanis az orosz Anasztaszija Bodnaruk, az indiai Humpy Koneru és a kínai Lej Ting-csie egyaránt 8,5 ponttal végzett, közülük előbbi kettő rájátszásban döntött a vb-címről. A párosmérkőzést 2,5-1,5-re Bodnaruk nyerte, aki így 40 ezer dollárt is kapott.

A nők 117 fős mezőnyében nem volt magyar induló, míg a férfiaknál a magyar színekben versenyző Grigoriants Sergey 28. lett 8 ponttal, míg Sjugirov Sanan 105. helyen végzett 6,5 ponttal, Ruck Róbert pedig 107. lett ugyancsak 6,5 ponttal.

Az üzbegisztáni Szamarkandban zajló esemény a villámsakk-világbajnoksággal folytatódik.