Magyar-norvég: megalázó hazai vereség az első Eb-selejtezőn

Sport - 2006-09-03

A magyar labdarúgó-válogatott első Európa-bajnoki selejtezőjén óriási védelmi hibák miatt háromgólos vereséget szenvedett Norvégiától a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadionban. A nemzeti együttes először kapott ki hazai pályán a skandináv gárdától, amelyet utoljára 1981-ben győzött le, az azóta lejátszott hét találkozón öt döntetlen mellett két kudarcot számlál.

Eb-selejtező, C csoport: Magyarország-Norvégia 1-4 (0-3), gól: Gera (88., 11-esből), illetve Solskajer (15., 54.), Stromstad (32.), Pedersen (42.).

 

Szusza Ferenc Stadion, 13 000 néző, v: Vink (holland)

sárga lap: Éger (62.), Torghelle (81.), illetve Johnsen (84.)

 

Magyarország: Király Gábor - Fehér Csaba, Juhász Roland (Vanczák Vilmos, 65.), Éger László, Lőw Zsolt - Horváth András (Kiss Zoltán, 61.), Molnár Balázs, Dárdai Pál - Gera Zoltán, Huszti Szabolcs - Sowunmi Thomas (Torghelle Sándor, 80.)

 

Norvégia: Thomas Myhre - Anders Rambekk, Erik Hagen, Brede Hangeland, Marius Johnsen - Fredrik Stromstad (Daniel Braaten, 62.), Martin Andresen, Kristofer Hestad (Tommy Svindal Larsen, 85.), Morten Gamst Pedersen - Ole Gunnar Solksjaer, John Carew (Steffen Iversen, 76.)

 

I. félidő:

 

15. perc: Éger röviden gurította vissza a labdát Királyhoz, Solksjaer elcsípte az átadást, kicselezte Királyt és 14 méterről az üres kapuba helyezett (0-1).

17. perc: Fehér 23 méteres lapos lövését Myhre vetődve, könnyedén védte. A vendégek kapusának először kellett játékba avatkoznia.

18. perc: Lőw 18 méterről, félmagasan lőtt, a kapu közepébe tartó labdát Myhre megfogta.

 32. perc: Király gurította a szabadrúgást Lőwhöz, akitől a tizenhatoson belül Stromstad elvette a labdát, majd a hálóba továbbított (0-2). A játékvezetőnek meg kellett volna ismételtetnie a szabadrúgást, mivel a labda Király passza után nem hagyta el a büntetőterületet.

36. perc: Stromstad ugratta ki Solksjaert, akinek lapos lövését a kifutó Király lábbal védte, a kipattanót Stromstad egyből kapura emelte, de Juhász a gólvonal előtt fejjel szögletre mentett.

38. perc: Fehér ívelt keresztbe a tizenhatos jobboldali sarkáról, a hosszú oldalon érkező Lőw 7 méterről fejelt, Myhre megfogta a labdát.

40. perc: Huszti gurított be laposan egy szögletet, majd a Fehértől visszakapott labdát éles szögből az oldalhálóba lőtte.

42. perc: Rambekk ívelt keresztbe a jobboldalról, Pedersen pedig balról, anélkül, hogy a labda földet ért volna hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba, a labda a kapufát érintve vágódott a hálóba (0-3).

 

II. félidő:   

 

A második játékrészre kiérkező magyar játékosokat a hazai drukkerek kifütyülték, a norvégokat tapssal fogadták. Az első percekben ismét felhangzottak a találkozó elején is hallott gyalázkodó rigmusok, de később ezek nem voltak hallhatóak.

 

52. perc: Carew kényszerítőzött Pedersennel a visszakapott labdát 7 méterről, a bal szélről laposan kapura lőtte, Király gyors vetődéssel védett.

54. perc: egy előrevágott labdát Solksjaer 15 méterről laposan rálőtt, a labda Király kezei és lábai között a hálóba vánszorgott (0-4).

88. perc: Gera gurított a kapu elé, ahol Torghelle ütközött Hangelanddal, majd óriásit esett, a játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőt Gera a jobb sarokba helyezte (1-4).

   

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a norvégok agresszíven letámadták a magyarokat, de Bozsik Péter csapata keménységben állta a versenyt ellenfelével. A kapuk közelébe egyik csapat sem jutott el, a 15. percben azonban Éger "rúgatott egy gólt" a vendégekkel, ami nemcsak a magyar védőt, hanem az egész csapatot megzavarta. A második norvég találatot Király és Lőw ajándékozta a norvégoknak, így hiába volt mezőnyben egyenrangú ellenfél a magyar gárda, a látottak nem adtak okot az elégedettségre. A harmadik norvég góllal gyakorlatilag 45 perc alatt eldőlt a találkozó.

 

A folytatásban a norvégok igyekeztek látványosan futballozni a kedvüket és hitüket vesztett házigazdák ellen. A hazai szurkolók, miután "lemondatták" Kisteleki István MLSZ-elnököt és visszakövetelték a pénzüket, az utolsó húsz percben együtt ünnepeltek a vendégdrukkerekkel. Minden norvég cserejátékost megtapsoltak, a magyarokat kifütyülték. Ha a vendégek végig komolyan veszik a meccset, a helyzetek alapján nagyobb különbséggel is nyerhettek volna.

 

A lefújás után a norvég szurkolók mellett a magyarok is óriási ünneplésben részesítették a vendégegyüttest. A hazai drukkerek előbb magukhoz hívták, majd kifütyülték Geráékat. A műsorközlő búcsúzóul megköszönte a sportszerű szurkolást. (forrás: MTI)