Megérkezett az első versenyző – és tudósító –  Debrecenbe

Sport - 2006-10-03

Hétfőn megérkeztek az első „fecskék” Debrecenbe az 1. IAAF utcai futó világbajnokságra. A Kiss György szállítási igazgató vezette csapat hat nappal a rajt előtt elsőként az ausztrál küldöttség tagjait fogadta, nem sokkal éjfél előtt pedig a Dél-Afrikából érkező tudósító, Mark Ouma jövetelére készültek fel. A mintegy félszáz nemzetet felvonultató IAAF rendezvény legtöbb szereplője péntekre várható.

Az ország második legnagyobb városa ezen a hétvégén – öt év leforgása alatt – tizedik nagy nemzetközi sporteseményének megrendezésére készül, amely premierként is említhető. A város történetében – egyben a magyar sport históriájában is – különlegességnek számít, hogy egy kimagasló sportrendezvény külföldi szereplőinek több, mint a fele a helyi repülőteret veszi igénybe: oda érkezik és onnan tér haza. A premier egyben főpróbának is tekinthető, hiszen jövő év végén a debreceni légikikötő kulcsszerepet tölthet be a rövid pályás úszó kontinens bajnokság időszakában.

 

Dopping-szigor

 

A világ atlétikája idén nem csak az új rekordokról, hanem – a legenyhébben fogalmazva – cifra doppingesetektől volt hangos. Aligha véletlen, hogy a hosszú idény végén a nemzetközi szövetség egészségügyi és orvos bizottsága – amelynek tagja a nyíregyházi Dr. Pikó Károly is – ezekben a napokban hosszú és a szokásosnál is több napirendi ponttal foglalkozó ülést tart Lausanne-ban. Azt követően, hogy a svájci városban a doppingellenes küzdelem aktuális kérdéseivel foglalkozó szimpóziumot rendeztek. A debreceni vb IAAF orvosi delegátusa Giuseppe Fischetto, valamint Pikó doktor várhatóan csak három nappal a rajt előtt érkezik meg a cívis városba. Addig sem tétlenkednek: hétfőn már kezükben volt az utcai futó világbajnokság indulóinak névsora, ennek alapján sorsolják ki azokat az atlétákat, akiknek a rajt előtt vérvizsgálaton kell részt venniük. A Szervező Bizottság az Országos Sportegészségügyi Intézet szakembereivel karöltve nyolcvan ilyen vizsgálatot végez el, amelyet további tizenöt verseny előtti, illetve utáni, EPO tesztre is kiterjedő mintavétel egészít ki. Mindebből kiderül, hogy a mintegy kétszáz színre lépő futó körülbelül felére dopping vizsgálat vár!

 

Szenegáliak randevúja

 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség első embere, a szenegáli Lamine Diack és kísérete pénteken 13.20 órakor érkezik meg a debreceni nemzetközi repülőtérre. A fogadó bizottság egyik illusztris tagja a bajnok debreceni labdarúgó csapat egyik erőssége Sidibe lesz, aki az IAAF elnökének honfitársa! A „debreceniként” a szenegáli válogatottba került Sidibe az elmúlt hétvégén három nagyszerű góllal örvendeztette meg híveit, mondhatni, ő döntötte el a 3:1-es hazai sikerrel zárult székesfehérvári rangadó sorsát. Lamine Diack mindig is a futball híve volt, egykor, szenegáli sportminiszterként többször is megfordult Magyarországon, hogy neves edzőket szerződtessen szülőhazájába. Azóta nagyot fordult a futball- világ, Szenegálból a labdarúgás egyik afrikai nagyhatalma lett, miközben…

 

Rajtjel szerdán

 

A nemzetközi szövetség delegátusai az elmúlt esztendő során többször is helyszíni látogatást tettek Debrecenben, minden egyes terület vezetőivel megvitatták a teendőket, miközben a szervezési delegátusok a koordináció általános kérdéseivel foglalkoztak. Érdekességként említhető, hogy az IAAF tanácsa csapatán két helyen is változtatni kényszerült. A márciusban elhunyt szervezési delegátus Gyulai István helyét az ausztrál Bill Bailey vette át, miközben a nemzetközi szövetségétől elköszönt Nathalie Corond pozícióját a magyar Stiegler Vera „örökölte”. Gyulai István közvetlen munkatársa az október 8-i eseményen tehát tűzkeresztségen megy át. Bailey és Stiegler már szerdán Debrecenbe érkezik, ahol résztvevői lesznek a világbajnokságnak rajtjelet adó kibővített Szervező Bizottsági ülésnek.