NBA - A bajnoki cím kapujában a Lakers

Sport - 2020-10-07

- A Los Angeles Lakers 102-96-ra nyert a Miami Heat ellen, ezzel 3-1-re vezet az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) döntőjében, és már csak egy sikerre van a bajnoki címtől.

A párharc negyedik, keddi találkozója óriási csatát hozott, mindkét fél keményen és jól védekezett, és bár a második félidőben szinte végig a Lakers volt előnyben, győzelme csak az utolsó percben vált biztossá.

Az első két negyedben egyik csapat sem jutott el 50 pontig, 49-47 állt az eredményjelzőn, ami jól mutatja a védekezések hatékonyságát. A szezonban ez volt az 1140. mérkőzés, de ezek közül a mostani csupán a 35., amelynek a felénél egyik gárda sem ért el az 50-es határig.

A harmadik és negyedik negyedben "fogócskáztak" az együttesek: a Lakers kisebb nagyobb előnyben "menekült", a Heat pedig kitartóan üldözte ellenfelét, ám amikor utolérte, a kaliforniaiak mindig tudtak újítani. Másfél perccel a vége előtt csupán négy pont hátrányban volt a Miami, 50 másodperccel később viszont, Anthony Davis hármasával már kilencre nőtt a különbség, innen pedig a Lakers nem adta ki a kezéből a győzelmet.

A Los Angeles-ieknél az első félidőben gyengélkedő LeBron James 28 ponttal, 12 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, míg Davis 22 pontot és kilenc lepattanót szerzett. A Miaminál ismét Jimmy Butler volt a legjobb 22 ponttal, 10 lepattanóval és 9 passzal.

Dávid Kornél, az NBA eddigi egyetlen magyar játékosa az M4 Sport Sporthíradójában elmondta, hogy óriási csata volt, amelyre lehetett számítani, mert a ligában az a vélekedés, hogy egy ilyen párharc döntőmeccse a negyedik szokott lenni, ezért mindkét gárda mindent megtett a sikerért.

"Nagyon kis különbség volt a két csapat között az egész mérkőzés folyamán, és csak a végén lépett el a Lakers annyira, hogy behúzza a meccset. Ettől függetlenül én azt gondolom, a Miaminak még nincs minden lefutva, mert sorra bizonyította az eddigiekben, hogy minden helyzetből képes felállni" - mondta a Milwaukee Bucks európai játékosmegfigyelőjeként dolgozó szakember.

Dávid Kornél szerint - aki 109 NBA-találkozón szerepelt - a Lakers mostani sikerében a két szupersztár, James és Davis mellett óriási szerepet játszott Kentavious Caldwell-Pope, aki különösen az első és a negyedik negyedben szerzett fontos kosarakat.

A finálé ötödik, magyar idő szerint szombat hajnali meccse előtt a legnagyobb kérdés Dávid szerint az, hogy a Miamiba visszatérhet-e az első meccsen megsérült Goran Dragic, mert rá nagy szüksége van a csapatnak.

A Lakers a mostani győzelemmel nagyon közel került a klub történetének 17. bajnoki címéhez. A nagydöntők sorában korábban 35 alkalommal fordult elő, hogy az egyik fél 3-1-es előnyre tett szert, és 34-szer meg is nyerte a finálét. Az egyetlen kivételt a 2016-os Golden State Warriors jelenti, amely ellen a LeBron James vezette Cleveland Cavaliersnek sikerült a fordítás.

Eredmény, döntő:

Miami Heat-Los Angeles Lakers 96-102

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-1, a Lakers javára