NBA: a Miami az első döntős

Sport - 2006-06-03
A Miami Heat Shaquille O'Neal vezérletével magabiztosan legyőzte az alapszakaszgyőztes Detroit Pistonst a Keleti-főcsoport fináléjának hatodik mérkőzésén, így 4-2-re megnyerte a párharcot, és készülhet az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjére.

A Miamiban rendezett összecsapáson a Los Angeles Lakersszel háromszoros bajnok center 28 pontot és 16 lepattanót szerzett, valamint öt blokkolást is bemutatott. Eredmény: Keleti-főcsoport, döntő, 6. mérkőzés: Miami Heat-Detroit Pistons 95-78. A párharc végeredménye: 4-2 a Miami javára. A Heat a Dallas Mavericks-Phoenix Suns párharc győztesével találkozik a fináléban.

      A találkozóra rossz előjelekkel készültek a hazaiak, ugyanis legjobbjuk, Dwyane Wade megbetegedett és szinte az egész napot egy kórházban töltötte. Ennek ellenére nem hagyta ki a mérkőzést, sőt, nagyon hasznosan játszott és 14 pontja mellett kiosztott 10 gólpasszt is.

      A meccs váratlanul egyoldalú volt, a Heat végig remekül játszott, az életéért küzdő Pistons ugyanakkor csak kereste önmagát, s már az első félidő végére 11 pontos hátrányba került. A nagyszünet sem hozott változást, a vendégek a harmadik és a negyedik negyedben egyszer sem tudtak tíz pontnál közelebb kerülni a floridai együtteshez, amelyben O'Neall és Wade mellett Jason Williams (21 pont) is remekelt.

     A Miami Heat ezzel története során először jutott be a liga döntőjébe és egyben visszavágott a Pistonstól a tavalyi keleti fináléban elszenvedett 4-3-as vereségért.