Nem olimpiai sportágak olimpiája

Sport - 2009-08-10

Fantasztikus záróünnepséggel - 40000 néző részvétele mellett - befejeződött a tajvani Kaoshiungban megrendezésre került világjátékok. A világ - az olimpia utáni - második legrangosabb sporteseményén 36 sportág 3000 versenyzője kvalifikálta magát, ahol Magyarországról 12 sportágban összesen 74 versenyző harcolta ki a részvétel jogát.

Egyesületünkből két versenyző - valamint Moravecz János szakágvezető - utazhatott "a nem olimpiai sportágak olimpiájára", ahol versenyzőink kiválóan szerepeltek. Kókai Dániel a 200 m-es uszonyos úszásban 1:24,66-os idővel az 5. helyen végzett. A 4x100 m-es váltóban a magyar csapat - Kókai Dániel, Kanyó Dénes, Kövy Bence, Joszt Károly Ádám összeállításban - 2:29,77-es idővel a 6. helyet szerezte meg. A 100 m-es uszonyos úszásban Kókai Dániel a 10. 37,39, míg Kövy Bence 38,04-es új egyéni csúccsal a 12. helyen végzett. Versenyzőink közül Kövy Bence végig fantasztikusan teljesített, mind az egyéni 100 m-es versenyszámában, mind a váltóban hatalmas egyéni csúcsokat úszva versenyzett. Kókai Dániel  - annak ellenére, hogy folyamatosan átállási problémákkal küzdött -, végig partiban volt a dobogós helyezésekért ami fantasztikus eredmény.

 

Utánpótlás korosztályú versenyzőink eközben a belgrádi Junior Európa Bajnokságon vettek részt, ahol folytatták tavalyi remeklésüket.

 

Senánszky Petra a 200 m-es uszonyos gyorsúszásban 2 másodperccel megjavítva saját világcsúcsát, a junior világbajnoki címe után az Európa banoki dobogó legfelső fokára is felállhatott. A világcsúcs azért is különleges, mert a sportág nemzetközi vezetése nem engedélyezte használni az úszósportban az utóbbi 2 évben előtérbe került űrruhákat, így az elért eredmények nálunk egyértelműen a versenyzőknek köszönhetőek. A 100 m-es uszonyos gyorsúszásban Petra szintén a régi világcsúcson belül teljesített, ám hiába javította azt meg több mint 0,7 másodperccel, ez még a dobogóra kerüléshez sem volt elegendő, ami jelzi a verseny színvonalát.

 

Nagy Dorottya 400 m-es búvárúszásban - új egyéni csúccsal - bronzérmet szerzett. A 100 m-es búvárúszásban - új országos csúccsal - 40,73 idővel az 5. helyen végzett, míg az 50 m-es búvárúszásban - 0,03 másodpercre megközelítve az országos csúcsot - szintén az 5. helyen végzett.

 

Senánszky Flóra - első világversenyén - hatalmas egyéni csúcsokkal a 400 m-es uszonyos úszásban kiharcolta a döntőbe kerülést, ami számára már maga hatalmas fegyvertény, hiszen 14 évesen versenyzett a 17 évesek mezőnyében. Róla is, ha a fejlődése hasonló tendeciát mutat, akkor nagyon sokat fogunk még az elkövetkező években hallani.

 

A Junior Európa Bajnokságon mindhárom lány tagja volt mind a 4x100 m-es, mind a 4x200 m-es váltónak, ahol valamennyien egyéni csúcsokat úszva a 4x200 m-en 5., a 4x100-as váltóban pedig a 6. helyen végeztek.

 

Az elkövetkező hetek még egy világversenyt tartogat számunkra.

 

2009. augusztus 20-27. között Szentpétervár rendezheti meg az Uszonyosúszók Felnőtt Világbajnokságát, ahova a debreceniek közül Kókai Dániel illetve Szenes Mátyás szerzett kvalifikációt. Reméljük, versenyzőink ott is kitesznek magukért.

 

Debreceni Búvárklub