Öttusa-vb: aranyérmes a magyar férfi váltó

Sport - 2006-11-22

Aranyérmet szerzett a Horváth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos összeállítású együttes a guatemalavárosi öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyében. A második helyen a fehéroroszok végeztek, a dobogó harmadik fokára pedig a kínaiak állhattak fel a 16 csapatos mezőnyben.

A magyarok ezt megelőzően világbajnokságon ilyen összeállításban 2001-ben Millfieldben és tavaly Varsóban győztek ebben a számban. 2003-ban Pesaróban a Balogh Gábor, Horváth, Kállai trió nyert. Szoros versenyt vívtak egymással az élcsoport csapatai.

Eredmények: férfi váltóverseny, világbajnok: Magyarország (Hováth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos) 5460 pont 2. Fehéroroszország 5400 pont 3. Kína 5356 pont.

 

A lövészetet követően még a fehéroroszok vezettek, igaz csak egy körrel értek el többet, mint a magyarok, ami mindössze 12 pontos különbséget jelentett. A második számot, a vívást Kállaiék nyerték, de ezúttal sem alakultak ki nagy különbségek, a második helyen az oroszok, a harmadikon a fehéroroszok zártak. A magyarok az élre kerültek, s ezt a pozíciójukat a 3x100 méteres úszás során is megőrizték, noha - egyébként a papírformának megfelelően - csak a hatodik legjobb idő lett az övék. Ebben a tusában a britek bizonyultak a leggyorsabbnak, mögöttük az oroszok és a kínaiak csaptak a célba.

 

A lovaglás előtt Magyarország, Fehéroroszország, Oroszország volt a sorrend. A magyarok előnye a közvetlen üldözőkkel szemben 32, illetve 80 pont volt, ami futóidőre átszámítva 8, illetve 20 másodperc. Az élen álló trióból először az oroszok lovagoltak a pályára. Elsőként az olimpiai bajnok Mojszejev próbálkozott, de mindjárt a második akadálynál komoly gondja akadt, lova hirtelen megtorpant, ő pedig majdnem leesett. Rombolásért, majd később akadályverésért pontlevonás járt. A másik két csapattag hibátlanul ment végig.

 

Ezután következtek a fehéroroszok, akik szépen lovagolva maximális pontszámot értek el, vagyis a magyarok annak tudatában mentek be a pályára, ha rontanak, csökken az előnyük, esetleg hátrébb is csúsznak. Ezzel együtt előbb Horváth, majd Fülep ment végig gond nélkül, végül pedig Kállai is rontás nélkül oldotta meg a feladatát, ami korántsem volt egyszerű, lova ugyanis rendszeresen szinte az akadályok alól ugrott.

 

A remek produkcióval megmaradt a fehéroroszokkal szembeni nyolc futómásodperces különbség, míg az oroszok hátránya több mint egy percre nőtt. A harmadik helyre - szintén hibátlan lovas teljesítménnyel - feljöttek az úszás után még hatodik kínaiak. A 3x1500 méter előtt a magyar táborban senki sem tudta, elég lesz-e az előny a fehéroroszokkal szemben. Az elsőként futó Horváth Viktor azonban gyakorlatilag mindent elintézett, Dmitrij Meljahra tíz másodpercet vert rá, így Kállai 18-cal hamarabb indult, mint Jahor Lapo. Remekül tartotta magát, üldözője csak két másodpercet dolgozott le hátrányából. Aztán Fülep is jól osztotta be az erejét, az első 750 méteres kört nem futotta teljes erőből, nehogy táv közben teljesen elkészüljön erejével, ezzel együtt is majdnem tartotta a különbséget, a második kör vége felé pedig a bő tíz másodperccel mögötte loholó Mihail Prokopenko már szinte fel is adta a versenyt.

 

Jól tették a szervezők, hogy a magyar himnusz lejátszását gyakorolták már a lovaglás előtt, végül szükség lett rá. (forrás: MTI)