Párizs 2024 - Golovin Vlagyimir: a debreceni játékra építhet a női kézilabda-válogatott

Sport - 2024-04-17

A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir szerint a múlt heti, debreceni ötkarikás selejtezőtornán mutatott játékra lehet építeni a párizsi olimpiáig.

A szövetségi kapitány szerint a hajdúsági viadalon a továbbjutás szempontjából fontos két találkozón mutatott játék biztató volt, de mindig van lehetőség tovább javulni.

"A svéd válogatott elleni az egyik legjobb volt az elmúlt években. Korábban mérkőzéseken belül egyes periódusokban tudtunk hasonlóan jól játszani, ám összességében hullámzó volt a teljesítményünk" - fogalmazott az MTI-nek. Elismerte: a debreceni találkozó második félideje emlékeztetett a skandinávok elleni, Svédországban elvesztett vb-meccs ugyanezen szakaszára, de ezúttal sokkal okosabban, kevesebb hibával játszottak, míg a rivális idegesebb volt, mint a tavalyi világbajnokságon társházigazdaként.

A nemzeti csapat a múlt héten Debrecenben csütörtökön 49-11-re verte Nagy-Britanniát, pénteken 28-25-re nyert Svédország ellen, vasárnap pedig 37-28-ra múlta felül Japánt, így a négyes első helyén végezve szerezte meg a párizsi kvótát.

Az ázsiai rivális magabiztos legyőzésében a szakvezető szerint fontos szerepe volt a svédek elleni meccsen szerzett önbizalomnak. Mint mondta: Japán nem tudott olyan sebességgel játszani, mint a vb-n, amelyen meglepte a hazai közönség előtt játszó dánokat, ráadásul a korábbi meccsein látottakhoz képest nem mutatott újat, így védekezésben kontrollálta a találkozót a magyar válogatott.

Az olimpián a nők a csoportmeccseket a nyitóünnepség előtt, július 25-én kezdik, a magyarok a címvédő és házigazda franciákkal csapnak össze először. Július 28-án a brazil, 30-án az angolai, augusztus 1-jén a spanyol, majd 3-án a holland csapattal találkozik Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a francia fővárosban. A negyeddöntőre 6-án, az elődöntőre 8-án, a bronzmeccsre és a döntőre 10-én kerül sor Lille-ben.

Arra a felvetésre, hogy a csoportból felfelé kilógó franciákon kívül a többi ellenfél legyőzhető a múlt heti teljesítménnyel, Golovin Vlagyimir azt felelte: "ha a debreceni arcunkat mutatjuk, igen...". Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a formaidőzítés kérdéses lesz a végső sikerért harcba szálló Franciaországnál, mivel várhatóan nem a torna elejére, hanem a végére igazítják a csúcsformát.

A további riválisokat elemezve kifejtette: a vb előtt idegenben kétszer is találkoztak a hollandokkal, akiket szintén erősebbnek lát a többieknél, de akkor például az egyik meccset sikerült is megnyerni. A spanyolokat két éve idegenben legyőzték, otthon kikaptak tőlük, ám azóta a korábban Győrben és a magyar válogatott élén is dolgozó Ambros Martín vezetésével precízebbé, stabilabbá váltak. Az afrikai, dél-amerikai együttes némileg más kézilabda-kultúrát képvisel, ugyanakkor ezek is egyre közelebb állnak az európai játékstílushoz.

"Pozitív ez így, jó csoportba kerültünk" - vélekedett, azt is megemlítve: az öt kalapból három olyan ellenfelet kaptak, amelynek előzetesen örült volna.

A keretszűkítés kapcsán azt mondta: forma alapján dönt majd a szakmai stábbal arról, hogy a 14 fős keretbe ki kerülnek be és ki lesz a három tartalék.