Schmitt és Gyenesei nyilvánosan vitázott a televízióban

Sport - 2006-07-17

A Magyar Televízió műsorában Schmitt Pál és a távozását sürgetők képviseletében Gyenesei István, független képviselő, a MOB tagja vett részt. A személyeskedésektől sem mentes nyilvános vitában Gyenesei azt mondta, hogy Schmitt félrevezette a tagságot.

Megy vagy marad?

"Ha az alapszabályban rögzített szavazatszám összegyűlik, természetesen intézkedem a rendkívüli közgyűlés összehívásáról" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. "A személyi kérdések azonban csak azt követően kerülhetnek szóba, hogy megtárgyaltuk az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos legfontosabb tennivalókat is." Mindez a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában hangzott el, amelyben Schmitt és a távozását sürgetők képviseletében Gyenesei István, független képviselő, a MOB tagja vett részt. A személyeskedésektől sem mentes nyilvános vitában Gyenesei azt mondta, hogy Schmitt félrevezette a tagságot. Ugyanis miután megválasztották a legnagyobb ellenzéki párt alelnökének, megígérte: nem keveri össze a politikát sportvezetői feladataival, ennek ellenére a MOB melegítőjében fényképeztette le magát a választási kampány során.

    

Schmitt kijelentette: nem érzi úgy, hogy sportvezetői tevékenysége keveredett volna politikai szerepvállalásaival és a lemondatására irányuló aláírásgyűjtésről úgy vélekedett: valakinek a személyes ambíciói lehetnek a háttérben, ő személyesen nem látta a nyilatkozatot, melyet 102 MOB-tag írt alá és egyben távozásra szólították fel. A műsorvezető azon kérdésére, hogy miért nem korábban indult ez a kezdeményezés, nem lehet-e, hogy a tagok megvárták a választások eredményét, Gyenesei úgy válaszolt: korábban nem találtak megfelelő időpontot, mert a 2004-es nyári olimpia után a doppingügyeket kellett rendezni, majd a téli olimpiai felkészülést nem akarták megzavarni egy elnökváltási kísérlettel.

  

A független képviselő hozzátette: ha az ellenzékben maradt párt megnyeri a választásokat, akkor Schmitt komolyabb politikai szerepet kapott volna és mindenképpen távozott volna a MOB éléről. Schmitt ezt a felvetést cáfolta, mint mondta, remekül érzi magát a MOB élén és az Európa Parlament képviselőjeként, nincsenek komolyabb politikai ambíciói.

(MTI)