Sportsiker

Sport - 2009-07-20

Jól indult az Uszonyos- és Búvárúszók Junior Európa bajnoksága versenyzőink számára. Az első versenynapon délelőtt Senánszky Petra (15) - junior világbajnok, világcsúcstartónk - szenzációs 50,91 mp-es (második) idővel bejutott a 100 m-es uszonyos gyorsúszás döntőjébe. A kaposvári Stier Lilla 51,53-as idejével szintén döntős. Nagyszerűen szerepelt Senánszky Flóra (14) is, aki a 100 m-es uszonyosúszásban 46,91 idővel igen kiválóan teljesített. A délutáni döntők során 3 magyar érem született.

A debreceni Nagy Dorottya 400 m-es búvárúszásban 3:22,9-es idővel a III. helyen végzett, míg ugyanebben a versenyszámban a gyöngyösi Szabó Zsolt teljesítménye a IV. helyhez volt elég. Senánszky Petra 100 gyorson 50,70-es idővel IV. helyen ért célba, itt a kaposvári Stier Lilla ezüst érmes lett. A lányok 4x200-as váltója V., a fiúké III. helyezett lett.

 

A második versenynap délelőttjén Senánszky Petra 50 m-es uszonyos gyorsúszásban 1. idővel (23,23) került döntőbe, ideje új ifjúsági-junior országos csúcs. A délután folyamán Petra 50 gyorsa mellett Nagy Dorottya is bizonyíthat, 100 m-es búvárúszásban. Dorottya 50 m-es felszíni úszásban magasan megjavította eddigi legjobb idejét - 20,13 mp alatt teljesítette a távot -, de a döntőbe jutáshoz ez sajnos nem volt elég. A délutáni döntők során Senánszky Petra 50 m uszonyos gyosúszásban 23,53 idővel 5. lett, a kaposvári Stier Lilla pedig ezüstérmes. Ugyancsak az 5. helyen végzett Nagy Dorottya a 100 m-es búvárúszásban 40,73 mp-es új junior országos csúccsal. Senánszky Flóra a 400 m-es felszíni úszásban a 6. ehlyet szerezte meg. Ugyanezen versenyszámban a férfiak között kettős gyöngyösi győzelem született. Szolcsák Szabolcs 3:04 perces és Szabó Zsolt 3:06 perces szenzációs idővel állhatott föl a dobogó első illetve második fokára.

 

Csütörtökön Senánszky Petra 2 másodperrcel megjavítva saját délelőtt úszott világcsúcsát, bődületes új rekorddal söpörte be az aranyérmet. Az új junior világcsúcs a felnőttek mezőnyében is második az örök ranglistán csak a felnőtt világcsúcs ennél jobb.

Nagy Dorottya az 50 m-es búvárúszásban új egyéni csúccsal mindössze 3 századmásodperccel elmaradva az országos rekordtól az 5 helyen végzett.

Az EB utólsó versenyszáma a 4x 100 -as váltó volt ahol a magyar válogatottat a dunaújvárosi Gurisatti Gréta mellett 3 debreceni lány Senánszky Petra, Senánszky Flóra és Nagy Dorottya képviselte. Mind a négyen új egyéni csúcsot úsztak, de ez a rendkívÜl erős és kiegyenlített mezőnyben a 6. helyre volt elegendő.

A magyar válogatott végül 3 arany, 3 ezüst és 4 bronzéremmel zárta a Junior Európa Bajnokságot, amiből a debreceniek termése 1 arany és 1 bronzérem és 2 világcsúcs valamint egy országos rekord volt.