Vb-2006: kiesett a címvédő Brazília, négy között a franciák

Sport - 2006-07-03

Az 1998-as és a 2002-es vb győztesének találkozóján a címvédő brazilok egygólos vereséget szenvedtek a franciáktól, akik ezzel bejutottak a legjobb négy közé a németországi labdarúgó-világbajnokságon. A Zinédine Zidane vezette csapat a mérkőzés nagyobb részében fölényben játszott, és Thierry Henry révén az 57. percben megérdemelten jutott vezetéshez.

A hajrában a dél-amerikaiak mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében, de nem tudták kiharcolni a hosszabbítást. Negyeddöntő: Brazília-Franciaország 0-1. A franciák a szerdai elődöntőben Portugáliával találkoznak majd Münchenben. A másik ágon - kedden - német-olasz párharcra kerül sor. A mérkőzés elején tapasztalt enyhe brazil fölény után némi meglepetésre a Zidane vezérelte franciák vették át az irányítást, akik rendkívül fegyelmezetten és pontosan jásztva többször is eljutottak az ellenfél kapujának közelébe, bár igazi helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. A címvédő dél-amerikaiak gyors ellentámadásokkal próbáltak zavart kelteni, rohamaik azonban idejekorán elhaltak.

 

Az első játékrészben - leszámítva a franciák hajrában elvégzett két szabadrúgását - veszélyes lehetőség egyik kapu előtt sem alakult ki. A szünet után sem változott a játék képe: továbbra is a franciák erőltették jobban a támadást, és egy szabadrúgást követően megérdemelten szerezték meg a vezetést. Adriano, Cicinho és Robinho becserélésével felfrissült a gól miatt néhány percre megzavarodott brazil csapat, amely a hajrában mindent megpróbált megtenni az egyenlítésért, beszorította ellenfelét a kapu elé, de végül nem sikerült kiharcolnia a hosszabbítást. A franciák az 1998-as vb döntőjében éppen a brazilokat verték 3-0-ra, a dél-amerikaiaknak tehát nem sikerült a visszavágás az akkori kudarcért.

(MTI)