Vb-2006: német győzelem a nyitómeccsen

Sport - 2006-06-10

A házigazda német labdarúgó-válogatott a 28. születésnapját pénteken ünneplő Miroslav Klose két, valamint Philipp Lahm és Torsten Frings góljával 4-2-re nyert Costa Rica ellen a 18. világbajnokság nyitómérkőzésén, Münchenben. Az A csoportbeli összecsapáson a közép-amerikai együttes mindkét találatát Paulo Wanchope szerezte. Korábban vb-nyitómeccsen még soha nem esett ennyi gól.

 Eredmény: A csoport, 1. forduló: Németország-Costa Rica 4-2 (2-1) München, 59 416 néző, v: Horacio Elizondo (argentin). Gól: Lahm (6.), Klose (17., 61.), Frings (87.), illetve Wanchope (12., 73.) sárga lap: Fonseca (31.)

 

Németország: Jens Lehmann - Arne Friedrich, Christoph Metzelder, Per Mertesacker, Philipp Lahm - Bernd Schneider (David Odonkor, 91.), Torsten Frings, Tim Borowski (Sebastian Kehl, 72.), Bastian Schweinsteiger - Miroslav Klose (Oliver Neuville, 79.), Lukas Podolski

 

Costa Rica: Jose Francisco Porras - Leonardo Gonzales, Luis Marin, Michael Umana, Gilberto Martinez (Jervis Drummond, 66.) - Mauricio Solis (Christian Bolanos, 78.), Walter Centeno, Douglas Sequeira, Danny Fonseca - Ronald Gomez (Randall Azofeifa, 92.), Paulo Wanchope

 

Nagy lendülettel kezdtek a németek és hamar megszerezték a vezetést, amire azonban szinte azonnal válaszoltak a Costa Rica-iak. A vendéglátók birtokolták többet a labdát, de mivel a közép-amerikaiak is nyíltan játszottak, fordulatos volt az első félidő, amely a helyzetek alapján megérdemeltnek mondható német előnnyel zárult.

 

 I. félidő: 6. perc: Lahm a tizenhatos baloldali sarkánál egy visszahúzós cselt követően a bal felső sarokba bombázta a labdát (1-0).

 

12. perc: Centeno átadásával Wanchope lépett ki a lesre játszó német védők közül és 15 méterről laposan, Lehmann mellett a jobb sarokba helyezett (1-1).

 

17. perc: Schneider átadásával Schweinsteiger tört be a tizenhatoson belülre, laposan kapu elé lőtt labdáját Klose 3 méterről továbbította a hálóba (2-1).

 

II. félidő: 61. perc: Lahm adott be a bal oldalról, Klose fejesét Porras kiütötte, a labda azonban visszapattant a csatár elé, s ő másodszorra két lépésről a hálóba helyezett (3-1).

 

73. perc: Centeno ugratta ki két védő között Wanchope-ot, aki 10 méterről Lehman mellett a bal sarokba lőtte a labdát (3-2).

 

87. perc: Schweinsteiger legurított szabadrúgása után Frings 26 méterről, kapásból a bal felső sarokba bombázta a labdát (4-2).

 

Jürgen Klinsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya: "Örülünk, hogy megszereztük a három pontot, a kezdés előtt feszültek voltak a fiúk, de ez teljesen természetes egy hazai rendezésű világbajnokság nyitómérkőzésén. Nem lehet egyetlen találkozót sem úgy lejátszani, hogy az ellenfél nem kerül helyzetbe. Amíg mi lövünk több gólt, addig nincs baj. A lefújás után azt kértem a játékosoktól, hogy lazuljanak el, menjenek nyugodtan sörözni, élvezzék a vb hangulatát, szombaton pedig elkezdünk készülni a lengyelek ellen.

 

Alexandre Guimaraes, a Costa Rica-i válogatott szövetségi kapitánya: "Tudtuk, hogy mi a német csapat gyengéje és ezt próbáltuk kihasználni. Arra is készültünk, hogy hátul nagyon kell vigyáznunk, sajnos bosszantó hibákat követtünk el, különösen a második német gól miatt voltam mérges. Összességében azonban úgy gondolom, nem kell szégyenkeznünk, végig méltó ellenfelei voltunk egy erősebb csapatnak."