LMP: országos zöldfelületi moratóriumra van szükség

- Országos zöldfelületi moratórium elrendelését sürgeti az LMP.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján kiállt amellett, hogy a zöldfelületek aránya és nagysága ne csökkenjen tovább Magyarországon. Ne lehessen gazdasági indokkal, ingatlanfejlesztéssel, gyárépítéssel aktív zöld felületet megszüntetni és ne lehessen kivételt sem tenni! - szorgalmazta. Jelezte: az ezt célzó - korábban "lesöpört" - országgyűlési javaslataikat ismét beadják a következő napokban.

Érd alpolgármestere kiemelte: az önkormányzatok a jelenlegi finanszírozási modell miatt sokszor arra kényszerülnek, hogy zöldfelületeket adjanak fel. Az LMP a zöldmezős beruházásokat egyáltalán nem engedélyezné, az ipari telepítéseket kizárólag barnamezős beruházásként tenné lehetővé.

Tetlák Örs az LMP tízpontos klímavédelmi programjának ötödik elemét ismertetve arra is kitért, hogy ne lehessen kiszolgáltatni a zöldterületeket az akkumulátorgyártóknak, az ingatlanosoknak, illetve tűzifatermelés céljából sem.

Az LMP az erdőművelés radikális megváltoztatását is szeretné elérni. Megszüntetnék a tarvágást a természetközeli területeken. Ne lehessen nagy területen erdőt kivágni akkor sem, ha azt felújításnak vagy véghasználatnak nevezik! - hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a kormány erdőtelepítési programja - amelynek keretében 2030-ra 27 százalékra növelnék az erdők arányát - lassan halad. Megjegyezte: a plusz hat százalék erdőtelepítésről lehet ugyan hallani, de arról már nem nagyon, hogy a meglévő 21 százalékkal mi történik.

A politikus az állami erdészetek feladatává tenné az erdőkincs megőrzését, megóvását, a nemzeti parkokhoz tartozó erdőket pedig kivonná a gazdálkodás alól. Ezeket erdőrezervátummá kell tenni - hangsúlyozta Tetlák Örs.