MNB: a jegybank vesztesége a rendkívüli helyzetben is sikeres válságkezelés következménye

- A korábbi sikeres válságkezelés és az infláció elleni küzdelem miatt a világ számos jegybankjához hasonlóan az MNB is átmenetileg veszteségekkel szembesül, ezt viszont a jegybanktörvény értelmében nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből - hívta fel a figyelmet az MNB pénteki közleményében.

A jegybankok 2020 óta világszerte rendkívüli közegben működnek, hiszen először a világjárvány kezeléséhez biztosítaniuk kellett a likviditást és a pénzügyi stabilitás fenntartását a gazdaságban, utána pedig egy az 1970-es évtized óta nem tapasztalt inflációs hullám indult el, aminek a letörése érdekében gyors kamatemeléssel kellett válaszolniuk - írták.

Az MNB kiemelte, hogy a jegybank a koronavírus-válság kezelésekor több mint 11 ezermilliárd forint hosszú futamidejű és fix kamatozású forrást juttatott a magyar gazdaságba, ezzel jelentős mértékben átvállalva a gazdasági szereplők kamatkockázatát, lehetővé téve a magyar gazdaság - európai viszonylatban is kivételesen - gyors helyreállását.

A világjárvány időszakában kedvező feltételekkel folyósított hosszabb futamidejű források a globális inflációs sokk miatt megemelkedett kamatkörnyezet ellenére is folyamatosan stabil és olcsó finanszírozást nyújtanak a gazdasági szereplőknek, ugyanakkor ennek átmeneti jegybanki veszteség az ára - írták. A jegybanki eredmény helyes értékelésekor figyelembe kell venni, hogy azok a források, amelyekhez a jegybank vesztesége kapcsolódik, most is ott vannak a hazai gazdaság vérkeringésében, és ezáltal jelenleg is támaszt nyújtanak a kormányzat, a vállalatok és a családok számára.

Az MNB az Európai Központi Bank által is elfogadott új jegybanktörvény által engedélyezett módon, középtávon sikeresen tudja majd helyreállítani eredményességét - fogalmaz a közlemény.

Hozzátették, az MNB a jogszabályok alapján működik, döntéseit pedig nem profitalapon hozza meg, hanem a mandátumára, az árstabilitás elérésére és fenntartására, valamint a pénzügyi stabilitás megőrzésére fókuszál. Ehhez illeszkednek a jegybank korábbi és jelenlegi döntései is - közölte az MNB.

A jegybank 2023-as éves jelentésében korábban ismertette, hogy eredménye tavaly 1763,2 milliárd forint veszteség volt, a megelőző évi 402 milliárd forintos veszteség után. Azt írták, a kibővült mérlegben az infláció megfékezése érdekében 2022-ben fokozatosan megemelt, viszont 2023 májusától folyamatosan csökkenő kamatszint mellett a bankrendszer többletlikviditásának lekötése jelentős mértékű nettó jegybanki kamatráfordítással járt. Az eredményt döntően ez a kamatveszteség (1758,9 milliárd forint) határozta meg. Megjegyezték, hogy a jegybank saját tőkéje 2023. év végére negatívvá vált. A hatályos MNB- törvény és a Költségvetési Tanács állásfoglalása alapján a költségvetésnek 2024-ben nem keletkezik térítési kötelezettsége.