A PTE részvételével zajlik nemzetközi vizsgálat a tüdőgyógyászatban alkalmazható életminőség-javító ellátásokról

Tudomány - 2024-03-07

Hét európai ország 13 szervezete között a Pécsi Tudományegyetem egyik intézményegysége folytat vizsgálatot arról, hogy az életminőség-javító ellátásokat miként lehet integrálni az előrehaladott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek kezelésébe.

A baranyai felsőoktatási intézmény csütörtöki közleményében azt írták, hogy a program az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás tüdőgyógyászatba való beépítése.

Közölték: a palliatív ellátás az életet veszélyeztető betegségekben szenvedők számára nyújt támogatást, amely a betegek és családtagjaik fizikai, mentális, társadalmi és egzisztenciális jóllétének javítására törekszik. Hagyományosan a daganatos betegek ellátásában kapott szerepet Európában, azonban egyre inkább felismerik, hogy előnyeit nem csak a daganatos betegségek esetében is.

A palliatív ellátás korai alkalmazása az Európai Unió országaiban a nem daganatos betegségek, köztük a COPD esetén is csak korlátozottan történik, annak ellenére, hogy a COPD világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási okként tartható számon - hívták fel a figyelmet.

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatását is élvező program célja, hogy a palliatív ellátás az európai egészségügyi ellátórendszerekben legyen a COPD-kezelések része.

A Vrije Universiteit Brussel koordinálásával idén indult projektet hét európai ország 13 szervezete valósítja meg. Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszéke vesz részt a programban.

A klinikai vizsgálatok 2025 és 2027 között hat európai ország - Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Magyarország, Portugália - 18 kórházában valósulnak meg.

A PTE orvosai és kutatói a nemzetközi programban a protokollok kidolgozásban vesznek részt, valamint a hazai klinikai vizsgálatokat koordinálják. Klinikai vizsgálatra három magyarországi helyszínen kerül sor: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai Osztályán, és a Komlói Kórház Pulmonológiai és Légzésrehabilitációs Osztályán - olvasható a PTE közleményében.