A legfőbb ügyész szerint fontos az ügyészség hitelessége

Vélemény - 2006-10-11

A hétfőn megválasztott legfőbb ügyész hitvallása a politika-független magatartás, Kovács Tamás szerint naponta kell az ügyészségnek bizonyítania a hitelességét. Az új legfőbb ügyész erről kedden este beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

 Ma az országos vezetői értekezleten, majd a Legfőbb Ügyészségnek a munkaértekezletén is azt mondtam el, hogy pártatlanul, politikától függetlenül, csak a törvénynek alárendelten, magas erkölcsi követelményekkel, fegyelmezetten kell dolgozni, mert a hitelességünket naponta bizonyítani kell és hitelesnek látszani is kell - mondta Kovács Tamás.

 

 Hozzátette: a társadalom pozitív értékítéletét csak így tudják kivívni és erre szükség is van, mert csak úgy tudunk hatékonyan dolgozni, ha bízik bennünk a társadalom.

 

A legfőbb ügyész egy kérdésre válaszolva kijelentette: ha feljelentés érkezik az ügyészségre, azt be fogják iktatni, és a büntető eljárás szabályai szerint fogják elbírálni, ha pedig a szakma szabályai szerint nyomozást kell elrendelni az ügyben, akkor azt el fogják rendelni.

Politikai ízű, politikai természetű feljelentéseket természetesen nem fogunk úgy kezelni, mintha valóságos büntetőfeljelentések lennének - tette hozzá.

 

Arra a kérdésre, hogy helyesnek tartja-e, hogy a legfőbb ügyész az Országgyűlésben interpellálható, kijelentette: a jogtudományban és a politikában vita tárgya, hogy helyes-e a legfőbb ügyész interpellálhatósága. A politikától való függetlenség talán jobban érvényesülhetne, ha nem lehetne interpellálni a legfőbb ügyészt, hiszen kicsit politikai szereplővé válik a legfőbb ügyész, amikor interpellálják - mondta.

Hangsúlyozta: nem elég, hogy mi nem akarunk politizálni, akkor, ha velünk akar valaki politizálni.

 

Szavai szerint igyekszik majd elhárítani ezt. Kovács Tamás az internetes honlapokon megjelent bírói és ügyészi adatokkal kapcsolatban kifejtette: önmagában megrázó és engem is felháborít, és véleménye szerint jogállamban ilyet nem lehet eltűrni.

 

Az ügyészségen belüli esetleges személyi változásokkal kapcsolatban azt mondta, egyelőre nem tervez változást, saját maga akarja megtapasztalni, munkatársai hogyan dolgoznak. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ha elégedetlen valakinek a munkájával, akkor ne váltsa le.

 

(MTI)