DK: a Fidesz korlátozni akarja a parlamenti képviselők jogait

Vélemény - 2019-03-26

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz korlátozni akarja és akár meg is szüntetheti a parlamenti képviselők azon jogát, hogy szabadon bemehessenek közintézményekbe és ott információkat kérhessenek az intézmény működéséről.

A párt frakcióvezető-helyettese, aki kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülése közben tartott sajtótájékoztatót, azt mondta, hogy a testület ülésének napirendjén szerepel egy olyan javaslat, ami felülvizsgálná ezt a jogot.

Arató Gergely hangsúlyozta, hogy az ellenzéki képviselők tavaly decemberben, illetve idén év elején "több alkalommal is éltek ezzel a jogukkal".

A beterjesztés azt is jelzi, hogy az ellenzéki képviselőket jogtalanul dobták ki a közintézményekből és jogtalanul korlátozták az információhoz való hozzáférésüket, hiszen ha nem így lenne, akkor nem kellene törvényt módosítani - jelentette ki a politikus.

Más témában kérdezték arról, hogy az utóbbi időben több olyan hangfelvétel is előkerült, amelyiken jobbikos politikusok antiszemita és rasszista kijelentéseket tesznek. Arató Gergely azt felelte, hogy ő most éppen a fideszes Pócs Jánosról olvasott olyat, hogy a roma holokauszton gúnyolódó videót vett fel és elégetéssel fenyegette egyik roma alkalmazottját.

A DK semmiféle rasszista kijelentést nem tart elfogadhatónak, de ha az már megtörtént, akkor azt tartják rendjén levőnek, ha azért az érintett elnézést kér. A Jobbik ezt megtette, a Fidesz nem - fogalmazott.