Fazakas cáfolja a konvergenciaprogram kapcsán elhangzott fideszes vádakat

Vélemény - 2006-09-28

Cáfolta a magyar konvergenciaprogram elfogadása kapcsán egyes fideszes politikusok által hangoztatott vádakat szerdán Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának szocialista elnöke.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-MPSZ alelnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a Magyarország iránti bizalomvesztést mutatja, hogy a programban vállaltak teljesítését félévente vizsgálják. Szerinte ezzel az EU \"gyámság alá helyezte\" Magyarországot.

          Becsey Zsolt fideszes európai parlamenti képviselő a múlt héten jelentette be, hogy kérdést intéz a pénzügyi kérdésekben illetékes spanyol EU-biztoshoz, Joaquín Almuniához, többek között azt kérve rajta számon, miért adott a Becsey szerint szokásos 4 hónap helyett 8 hónapot a Gyurcsány-kormánynak a magyar konvergencia-program kiegészítésére, s ezzel \"politikai szívességet tett-e a kormánynak a Közösség gazdasági érdekeinek rovására?\"

        A program elfogadása után, kedd délután nyilatkozva pedig Becsey \"sajátosnak\" nevezte azt, hogy az EU-bizottság jóváhagyó jelentését öt nappal a választások előtt tették közzé.

        Fazakas Szabolcs, - aki bizottsági elnökként az egyik legmagasabb beosztású magyar politikus az Európai Parlamentben, s ráadásul a költségvetés-ellenőrzési testület élén szakértő is gazdasági kérdésekben - az MTI-nek telefonon nyilatkozva leszögezte: méltatlan Almunia biztost elfogultsággal, politikai pártossággal vádolni azért, mert Magyarország számára ezt a szigorú, de igazságos döntést hozta.

          \"Nem igaz őt pártossággal vádolni, méltatlan, igaztalan dolog, amikor Almunia jóindulatát ilyennel veszélyeztetjük\" - tette hozzá. Fazakas emlékeztetett, hogy Almunia saját maga cáfolta keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján azokat a felvetéseket, miszerint a kormány megsegítése miatt időzítették volna a magyar konvergenciaprogram jóváhagyását erre a hétre, még a választások előttre.

      Almunia elmondta: a menetrend már hónapok óta ismert volt, s ők a munkájukat szakmai alapon végzik. Fazakas azt a felvetést is visszautasította s méltatlannak mondta, hogy az Európai Bizottság Magyarország számára a kelleténél hosszabb időt adott, amikor januárban úgy döntött, hogy szeptemberre kéri a konvergenciaprogramot.

         A magyar politikus szerint ez ésszerű döntés volt, ráadásul a bizottság már korábban is hozott ugyanilyen határozatokat más országok esetében: 2005-ben a németektől és a portugáloktól szintén úgy kérte az új stabilitási programokat, hogy azokat majd csak az ottani parlamenti választások után nyújtsák be.

Hiszen - mint rámutatott - mindenkinek, az EU-bizottságnak is az az érdeke, hogy olyan konvergenciaprogramot kapjon, amelyet egy választáson megerősített, egy választáson legitimált kormány tesz le, s nem pedig olyant, amit a választások után egy esetleges új kormány már nem vállal.

      Végül, ami az állítólagos \"gyámságot\" illeti, Fazakas szerint ilyesmiről szó sincs. Az EU minden országnál ellenőrzi az adott kormány által vállalt kötelezettségek, gazdasági programok végrehajtását. \"Arról van szó, hogy ők is látják, milyen nehéz programot vállaltunk, látják és elfogadják, hogy a kormány eltökélt e program végrehajtására, és ők is mondják, hogy ezt figyelemmel fogják kísérni\" - közölte a szocialista politikus.

(MTI)