- Josep Borrell: az EU a Rafah elleni offenzíva elkerülésére kéri Izraelt

Vélemény - 2024-05-07

Az Európai Unió a nemzetközi közösség minden tagjával együtt arra kéri Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva ötletéről, ugyanis nincsenek biztonságos zónák a Gázai övezet területén, a támadás pedig civilek halálával jár majd - jelentette ki az unió külügyi és a biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

Josep Borrell, az EU-tagországok nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóját megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: itt az ideje az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNWRA) finanszírozása újra indításának.

A finanszírozás megújításához szükséges jelentések elkészültek, azok alapján a teljes támogatás biztosítása folytatódhat - szögezte le. A finanszírozás elengedhetetlen, ugyanis az UNWRA az egyetlen és legfontosabb szervezet, amely palesztinok millióinak ellátásában segít - hangsúlyozta Borrell, majd hozzátette: a források megvonására vonatkozó állításoknak nincs semmilyen alapja.

Hangsúlyozta: mindkét fél által elismert tűzszüneti megállapodásra van szükség az izraeli-palesztin konfliktus további elmérgesedének megelőzésére.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Borrell azt mondta, legjobb a rombolás elkerülése lenne, és akkor - szavai szerint - nem kellene újjáépíteni Ukrajnát. Most legfontosabb Ukrajna katonai támogatásának folytatása, valamint Ukrajna újjáépítésére és reformjainak támogatására megítélt 50 milliárd eurós forrás eurós támogatás maradéktalan felszabadításának szavatolása - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.