Kuncze: a bizonyítás sora most a kormányon és a kormányfőn

Vélemény - 2006-10-08

A pénteki bizalmi szavazás azt jelenti, a kormány megkapta a felhatalmazást, hogy következetesen végigvigye programját - közölte az SZDSZ elnöke szombati sajtótájékoztatóján, a párt országos tanácsának (ot) ülését követően.

A bizonyítás sora most a kormányon és a kormányfőn van - mondta Kuncze Gábor, hozzátéve: az ot is egyetértett a bizalom megszavazásával. Hangsúlyozta: a testület azt kérte a párt vezetésétől és a frakciótól, hogy következetesen álljon ki a stabilizáció, a reformok és a kormányprogram végigvitele mellett. Az SZDSZ-nek ki kell állnia a parlamentáris demokrácia és a rendszerváltáskor közösen kialakított közjogi rendszerünk mellett is - mondta.

 Szavai szerint a kormány megkapta a felhatalmazást programja végrehajtásához, mostantól kezdve nem kell foglalkozni Orbán Viktorral, amíg kívülről akarja gyengíteni a magyar parlamentáris demokráciát, és nagyon oda kell figyelni a szavára, ha bemegy a Parlamentbe és ott érdemi módon vitatkozik.

 

A pártelnök a Fidesz pénteki nagygyűlésére reagálva kijelentette: arról szó sem lehet, hogy Orbán Viktor, aki megpróbálja túszul ejteni a magyar demokráciát, magát a demokratikus ellenzék örökösének nevezze. Véleménye szerint ezzel a Fidesz elnöke már megint nem mondott igazat.

 

Mint mondta, Orbán Viktornak pénteken a parlamentben lett volna lehetősége, hogy beszéljen az ország jövőjéről, megtegye javaslatait, azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyekkel ma az országnak szembe kell néznie, de nem élt vele, mert nincs javaslata, nincs programja, és mert vitahelyzetbe került volna.

 

A Fidesz vezetője pedig kerüli a vitákat - tette hozzá. Kuncze Gábor közölte: a liberális párt az országos tanács szerint is vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon, ennek oka részben a pártpreferencia olyan erős érvényesülése, amelyre az elmúlt 16 év helyhatósági választásain még nem volt példa.

 

Emellett az eredmény a kormányzati intézkedéscsomagnak is betudható, de az országos tanács egyetértett azzal, hogy ezekkel a lépésekkel nem volt szabad várni - ismertette az elhangzottakat. Véleménye szerint nyilván a bejelentett lépések és az azokat követő csalódás, éppen az őszinte beszéd hiánya miatt okozta a kormánypártok számára a támogatásvesztést.Miközben a másik oldalon úgy folytatódott a kampány, mintha a megszorításokra nem lett volna szükség.

 

Ez most már megváltozott - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva az SZDSZ elnöke elmondta: Demszky Gábor október 19-e után megüresedő parlamenti mandátumát a párt fővárosi listájáról fogják betölteni, amelyről a főpolgármester is bejutott az Országgyűlésbe tavasszal. A mandátumról az országos tanács következő, novemberi ülésén dönt.

 

(MTI)