Kuncze Gábor szerint Orbán Viktor hazudik

Vélemény - 2006-09-20

Kuncze Gábor szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy az önkormányzati választás az népszavazás, hogy nem volt szükség stabilizációs intézkedésekre, és hogy a Fidesznek semmi köze nincs a megmozdulásokhoz.

"Az első hazugsága az, hogy az önkormányzati választás egy népszavazás, ami ha sikeres az ő szempontjából, akkor majd megváltozik a választások eredménye, el lehet zavarni a kormányt, és így tovább" - mondta az SZDSZ elnöke, szerdai békéscsabai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az önkormányzati választás az önkormányzatokról szól, a településekről (...), semmi köze nincs népszavazáshoz.

Kuncze szerint az önkormányzati választás az önkormányzatokról szól, a településekről, semmi köze nincs népszavazáshoz és különösen nem alkalmas "kormánybuktatásra". Emlékezetett arra, hogy az első szabad választásokat követően az Antall-kormány a rendszerváltást követő kormányok legnagyobb vereséget szenvedte el az önkormányzati választásokon.

"Senkinek eszébe nem jutott megkérdőjelezni a kormány legitimitását, mert nem arról folytak a választások" - szögezte le.

Szerinte Orbán Viktor "féktelen hatalomvágya már nem képes kontrollálni a mondatait". Vaskos hazugságnak nevezte a liberális pártvezető azt is, hogy Orbán Viktor szerint nem volt szükség stabilizációs intézkedésekre a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében.

"Ezzel azt az érzetet akarja kelteni, hogy az, amit az embereknek el kell viselniük a saját életük és a gyermekeik jövője érdekében most (...), az egy teljesen fölösleges áldozatvállalás. Nem kell mást tenni, mit őt támogatni és automatikusan megoldódnak a problémáink" - mondta. Kuncze Gábor szerint viszont "valójában túlköltekeztük magunkat, ezt a korrekciót végre kell hajtani azért, hogy legyen stabil gazdaságunk."

Orbán Viktor és a Fidesz harmadik nagy hazugságának nevezte, hogy a Fidesznek semmi köze nincsen ahhoz, ami most az országban a megmozdulások terén történik. "Amerre járok, mindenütt arról értesülök, és nem kivétel ez alól Békés megye sem, hogy a Fidesz szervezi, a Fidesz gyűjti, sőt szónokként is a fideszesek szerepelnek többnyire a különböző rendezvényeken vidéken" - jelentette ki. Hozzátette: "ez nem baj, demonstrálni lehet, az a hazugság viszont, hogy az emberek olyan elégedetlenek, hogy spontán kimennek az utcára".

A vidéki demonstrációkat jól megszervezettnek és a szeptember 23-ai "budapesti összejövetel" "felhozó rendezvényeinek" nevezte. "Ez is rendben van, csak ha valaki kiviszi az utcára az embereket, az szíveskedjen kontrollálni. Mert ami Budapesten tegnapelőtt, illetve tegnap történt, az bűncselekmény" - hangsúlyozta.

"Ezért a bűncselekményért közvetlenül azok felelősek, akik azokat elkövették. Én nem gondolom, hogy ezt a Fidesz akarta volna. Viszont tudni kell, aki utcára viszi a politikát, annak számolni kell azzal, hogy utána azt vissza is kell tudni vinni az utcáról" - mondta Kuncze Gábor.

(MTI)