Momentum: az uniós források kifizetésének legyen feltétele a magyar oktatási reform is!

Vélemény - 2023-05-30

A Momentum azt szorgalmazza, hogy az európai uniós források Magyarországnak történő kifizetésének legyen feltétele az átfogó oktatási reform is.

Donáth Anna, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: arra fogja kérni az Európai Bizottságot, hogy emelje be az európai pénzek folyósításának feltételei közé a magyar oktatás átfogó reformját.

"Arra fogom kérni az Európai Bizottságot, hogy vonassa vissza a státusztörvényt a kormánnyal, írjon elő azonnali 50 százalékos pedagógus-béremelést, és ne csak ajánlásokat fogalmazzanak meg, hanem az ajánlás maga legyen az átfogó reform" - mondta, majd kijelentette: most kell közösen, a tanárokat és diákokat meghallva irányt változtatni, "a nemzet jövője a tét

Donáth Anna közölte, kedd este felszólal az Európai Parlamentben a magyar oktatás ügyében, továbbá a bizottsághoz fordul, hogy a felételrendszerről beszéljenek.

"Bárki bármivel fog nekünk esni (...), az igazi hazaárulás az lenne, ha csendben tűrnék, hogy szétrohasszák az oktatást, szétrohasszák a gyermekeink jövőjét" - fogalmazott.

Donáth Anna azt mondta, radikális időket élük, rendkívüli eszközökre van szükség, és ezért fordul az Európai Bizottsághoz.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy drámai a tanárhiány: 2021-ben 3738, 2022-ben 5316 ember hagyta el a pedagógusi pályát, továbbá minden második pedagógus 50 év feletti és a pályán lévők mindössze 7 százaléka 30 év alatti. Az iskolák 43 százalékában nincs elég matematikatanár, 25 százalékában pedig nincs elég informatika-, illetve nyelvtanár.

Az Európai Bizottság felmérése szerint 2011 és 2021 között jelentősen nőtt a gyengén teljesítő 15 évesek aránya az olvasás, a matematika, a természettudományos készségek területén - mondta a politikus, aki úgy fogalmazott: "a magyar oktatás lassan, de biztosan elveszíti azt a funkcióját, hogy felkészítse a gyermekeinket az életre".

Gelencsér Ferenc kijelentette, a kormány, ahelyett, hogy megoldaná a problémát, egy "pedagógus-rabszolgatörvényt készít elő". A javaslat következménye lehet, hogy 4600-an azonnal elhagyják a pedagóguspályát.