Orbán Viktor kettős beszéde

Vélemény - 2006-10-09

Szűk körben ma már Orbán Viktor is beismeri, hogy egyetlen reális program van Magyarország számára: az, amit a kormány képvisel. Igaz, nyilvánosan nem hangoztatja ezt, a színfalak mögött azonban, baráti vállalkozók előtt, ha burkoltan is, de már azt vallja, hogy megszorítások, egyensúlyteremtés és reformok nélkül nem tudja elképzelni Magyarország megújítását.

 A Fidesz vezére tetteivel már elismerné azt, amit a nyilvánosság előtt szavaival még nem: a kevesebből többet” politikája nem tartható; s ha tehetné, mert kormányon lenne, nem azt csinálná, mint amit eddig mondott.

   

A beszéd lehet kettős, de valóság csak egy van, és ugyanazt a problémát nem lehet gyökeresen másféle megoldással kezelni. A tüzet a Fidesz sem olthatja olajjal. Azaz, mondjuk ki nyíltan, ahogyan azt a mindennapokban mondják, és értik az emberek: Orbán Viktor pártja is megszorításokat alkalmazna.

   

Mindezt csak azért nem vállalja nyilvánosan, mert őszinteségével népszerűtlenné válna. Ráadásul, ha őszintén beszélne, el kellene ismernie, hogy a kormány által kidolgozott program hiteles, hogy az egyensúlyteremtésnek nincs alternatívája.

   

Ezt mindenképpen el szeretné kerülni az ellenzék, máskülönben a Parlament elől be kéne mennie, a Parlamentbe, ahol nemcsak a hívei vannak. Ehhez fel kéne hagyni a minél rosszabb, annál jobb politikájával.

   

A Fidesz azonban az elmúlt hetekből semmit sem tanult. Pedig a lehallgatások, az MTV ostroma, az árpádsávos zászlók megjelenése minden felelős politikust, minden demokratát arra intenek: új korszakot kell kezdeni a magyar politikában.

Mi tanultunk az elmúlt hetekből, a miniszterelnök az Ország Házában kért bocsánatot.

A Fidesz azonban ragaszkodik a régi hibákhoz. Még nem hajlandó őszintén beszélni és cselekedni. A koalíció előtt ebben a helyzetben sincs más út, mint végezni a dolgunkat, és megteremteni hazánk jövőjét biztosító egyensúlyt.

 

 Mi azt mondjuk: egyensúly, reform, fejlesztések; a Fidesz pedig azt: kettős beszéd, utcai politizálás, megosztottság.

 

 Lehet választani.

 

Kovács Tibor

az MSZP frakcióvezető-helyettese

 

 Kiadó: MSZP-frakció