Orbán Viktor szerint a pénteki nagygyűlésen kiállnak a demokrácia mellett

Vélemény - 2006-10-06
A Fidesz pénteki nagygyűlésén ki fog állni a demokrácia mellett; cél, hogy Magyarországon újra biztonságban lehessen élni - közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádió Háttér című műsorában csütörtökön, felvételről sugárzott interjúban.

Világosan el fogjuk mondani, hogy Magyarország kormánya letért a demokrácia útjáról, olyan módszereket alkalmaz a hatalom megtartása érdekében, amely demokráciában nem lehetséges, és amely módszerek tönkreteszik az országot. Ennek köszönhető a kialakult pénzügyi és gazdasági válság is. Ezen mindenképpen változtatni kell - fogalmazott a Fidesz elnöke.

 

 Sólyom László köztársasági elnök iránymutatásával kapcsolatban - amelynek eredményeképpen a Fidesz és a KDNP korábbi szándékával ellentétben elmegy a parlament pénteki ülésére, ahol bizalmi szavazás lesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről és a kormány programjáról - a Fidesz elnöke azt mondta: a köztársasági elnök iránymutatásait betartjuk.

 

Ahhoz, hogy egy demokrácia működni tudjon, (...) néhány határt sosem szabad átlépni, vagy legalább is csak rendkívül indokolt esetbe. Arra felvetésre, hogy az EU szerint a konvergenciaprogramnak nincs alternatívája, az ellenzéki politikus azt mondta: ez az, ami tévedés. Ezt a kijelentést már az európai színtéren is sérelmeztem.

 

Nem szerencsés dolog, ha Brüsszelből az egyébként nyomorult gazdasági helyzetben lévő magyar családok számára valaki azt üzeni, hogy nincsen más megoldás, mint hogy az egyébként létminimum környékén tengődő családnak a létfenntartását biztosító családfő (...) elveszíti az állását. Ez túlterjeszkedés azon a hatáskörön, ami együtt jár a brüsszeli Bizottság munkájával - fogalmazott.

 

 

(MTI)