Szekeres: az MSZP-nek hosszú távon az SZDSZ-szel kell kormányoznia

Vélemény - 2006-10-13

Szekeres Imre elnökhelyettes szerint, ha a szocialista párt 2010-ben meg szeretné nyerni az országggyűlési választásokat, illetve kormányozni kíván, vélhetően akkor is az SZDSZ-szel kell koalíciót kötnie. A szocialista politikus erről a Kossuth Rádió Háttér című műsorában beszélt csütörtök este.

A szocialista pártnak az SZDSZ-szel kell hosszú távon együttkormányoznia, "mert az a program, amely a kormányzást jelenti, ennek a két pártnak a programjából áll". Szekeres Imre úgy látja, mind az MSZP-nek, mind az SZDSZ-nek vissza kell szereznie támogatottságát ahhoz, hogy a következő országgyűlési választásokat megnyerje.

Mint mondta, a szocialista pártnak szembe kell néznie azzal, hogy törzsszavazóinak egyharmada nem voksolt. Reményét fejezte ki, hogy a koalíciós pártok levonják ebből a következtetést.

A műsorvezetőnek arra a felvetésére, miszerint az MSZP a későbbiekben koalíciós partnerét az MDF-re cserélné, azt válaszolta: a Magyar Demokrata Fórum 11 megye kivételével mandátumot szerzett, "ezzel nekünk számolni kell".

Hozzátette: lehet, hogy az SZDSZ mellett velük kell megállapodni, hogy többségünk legyen, mint ahogy lehet az is - ahogy a szocialista párt javasolta Heves megyében, Somogy megyében - hogy a Fidesszel kell megállapodni.

Mint fogalmazott, "parlamenti demokráciában természetes, hogy más politikai pártokban is gondolkozni kell a többség megszerzése érdekében".

(MTI)