Tölgyessy Péter: Nincs igény a forradalomra

Vélemény - 2006-09-18

A Fidesz egyelőre nem biztos benne, hogy Orbán Viktort követné-e a többség a "forradalmi" úton, ezért nem tesznek konkrét lépéseket az Elkúrtuk-beszéd után - mondta Tölgyessy Péter az Indexnek hétfőn. A politikai elemző szerint a hazugságprobléma lényege, hogy az emberek még mindig azt hiszik, sokkal több járna nekik, mint amennyit kapnak.

Még nem dőlt el, milyen következményei lesznek az őszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogatásának - nyilatkozta az Indexnek Tölgyessy Péter. A politikai elemző kifejtette: ebben a pillanatban csak annyi bizonyos, hogy mindkét oldal legeltökéltebb hívei megerősödhetnek korábbi meggyőződésükben, jóllehet, a baloldalt megrendíthette az ötvenhatos mondatok - hazudtunk reggel, délben, este - felidézése.

 

Lengyel modell

 

 

Tölgyessy úgy látja, a miniszterelnök elvileg akár meg is erősödhet offenzív fellépésével. Áttörve az évtizedes hazugságspirált, javíthatja politikája támogatottságát. Ám szavahihetősége tartósan odalett. Kormányzása - másik szélső lehetőségként - káoszba is fordulhat. A jobboldal stratégiája hetek óta világos: elsöprő helyi választási győzelmével igyekszik kikényszeríteni a megszorítások visszavonását és Gyurcsány Ferenc leváltását, majd a szocialisták felszalámizásával előrehozott választáson megkísérel visszatérni a hatalomba. A lengyel modellt követve nemzeti radikális forradalommal megpróbálja tartósan szétzilálni a teljes baloldalt.

Felvetésünkre, hogy a történtek mennyiben befolyásolhatják azt az általa tavasszal felvázolt esélyt, miszerint a szocialista kormányfő lehet az, aki a demokratikus átmenet utáni Magyarországot, akár több parlamenti cikluson át, végleges rendszerré szervezi, Tölgyessy Péter most azt válaszolta: sok múlik azon, hogy a közvéleményben hogyan csapódnak le a történtek. Ismét megmutatkozik: milyen is valójában a magyar társadalom. Egyelőre úgy tűnik, nincs igény a forradalomra - magyarázta.

 

Tanácstalan Fidesz

Ez lehet az oka a Fidesz tanácstalanságának is. Eddig radikális eszközökről beszéltek, most azonban, amikor itt lenne az alkalom a kemény fellépésre, halogatják a döntést. Orbán Viktor szavára több százezren vonulnának az utcára, ám a Fidesz elnöke nem lehet bizonyos abban, hogy ezen az úton követi a választók nagyobbik fele. A kormány parlamenti többsége szilárd. A koalíciós pártok csak magukat buktathatják meg. Fölöttébb valószínűtlen, hogy néhány hónappal a fölényesen megnyert választások után a szocialisták könnyedén átadnák a hatalmat. Tölgyessy Péter emlékeztetett arra, hogy Antall József is a helyén maradhatott a taxisblokád idején. Tartós utcai megmozdulásokkal és polgári engedetlenséggel elméletileg ki lehetne kényszeríteni olyan helyzetet, amelyben a kormányfő pozíciója valóban tarthatatlanná válhat, ám a magyarok aligha vágynak ekkora felfordulásra - mondta az elemző.

Tölgyessy Péter szerint a legvalószínűbb, hogy minden eddiginél élesebben folytatódik a hideg polgárháború. Így pedig a hazugságspirálból sem igen lesz tartós kitörés. Már csak azért sem, mert sokan mindmáig azt hiszik, lényegesen jobb járna nekik, mint ahogyan élnek. Vagyis voltaképpen elvárják, hogy az elviselhetetlennek érzett valósággal szemben álmokat kínáljanak nekik.

(index.hu)