Varga Mihály: nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

Vélemény - 2024-04-29

Magyarország nagyobb hozzájárulást vár Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez - közölte a pénzügyminiszter a Facebook oldalán hétfőn megjelent posztban, jelezve, hogy meghívta az uniós költségvetési biztost a déli határra.

Varga Mihály hozzászólásában kifejtette, decemberben levélben fordult az uniós költségvetési biztoshoz, Johannes Hahnhoz annak érdekében, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá Magyarország határvédelmi költségeihez.

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot - tette hozzá.

EU-történet - európai integráció (1951 óta)

.Varga Mihály arról tájékoztatott, hogy a válaszlevél szerint a bizottság egyelőre nem tartja indokoltnak a költségek nagyobb arányú megtérítését, ezért látogatásra invitálta Johannes Hahnt a déli határra, hogy személyesen tájékozódjon a magyar határon szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök és határvadászok erőfeszítéseiről, a magyar határvédelmi rendszer eredményességéről.