A Debreceni Egyetem klinikai központjának campusaként működik tovább a berettyóújfalui kórház

Egészségügy - 2023-07-03

A Debreceni Egyetem (DE) részeként, a klinikai központ Gróf Tisza István campusaként folytatja tevékenységét a berettyóújfalui kórház július elsejétől; a fenntartóváltás nem befolyásolja a betegellátást, az továbbra is folyamatos és zavartalan - közölte az egyetem sajtóközpontja hétfőn.

Az Országgyűlés május 11-én kihirdetett döntésével, az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításával július elsejétől a Berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem Klinikai Központ részeként működik a jövőben, Gróf Tisza István Campus néven. Az egyetemen belül az integráció szakmai részéért a klinikai központ a felelős, az adminisztratív működési folyamatok egyetemhez illesztését pedig a kancellária irányítja.

A fenntartóváltásról a helyszínen tájékoztatták a volt berettyóújfalui kórház dolgozót, az eseményen elhangzott: a változás nem érinti a betegellátást, a gyógyító munka a következő időszakban is folyamatos és zavartalan lesz - írták.

"Továbbra is a gyógyítás a legfontosabb feladatunk, a betegek gyógyulása érdekében dolgozunk, arra törekszünk, hogy a közös munkával az ellátás minősége és biztonsága a korábbinál is magasabb szinten folytatódjon" - idézi a közlemény Szabó Zoltánt, a klinikai központ elnökét, aki leszögezte: az európai élvonalba mutató, progresszívan fejlődő betegellátás a céljuk.

Ez a folyamat a Kenézy Gyula Kórház integrációjával már 2021-ben elkezdődött, most pedig a Gróf Tisza István Kórház egyetemi campusként való csatlakozásával folytatódik - tette hozzá, megjegyezve, hogy a jövőben a Gróf Tisza István Campus szakembereinek is lehetősége lesz bekapcsolódni az egyetem oktatási és kutatási tevékenységébe.

Gál Mária ápolási és szakdolgozói igazgató jelezte: az ápolási protokollok egységesítése, illetve az ápolásszakmában használt minőségbiztosítási dokumentumok egyeztetése, koordinálása már elindult. Az ápolástámogató rendszer bevezetése fontos feladat lesz, amely a klinikai központ valamennyi - Nagyerdei, Kenézy Gyula, Gróf Tisza István - campusát egyaránt érinteni fogja - fűzte hozzá.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy minden dolgozó munkájára számítanak a jövőben.

A berettyóújfalui kórház munkatársai jogutódlással kerültek át az egyetem szervezetébe, munkaszerződésük lényeges elemei nem változtak. Az egészségügyben dolgozó, de nem betegellátó munkát végzők július elsejével az egészségügyi szolgálati jogviszonyból munkaviszonyba kerültek át - ismertette Borné Lampert Andrea, általános kancellárhelyettes, megjegyezve, hogy az integrációval egyidejűleg végrehajtották az egészségügyi szakdolgozók és egészségügyben dolgozók, július 1-től életbe lépő jogszabályon alapuló béremelését.

Munkáltatói jogutódlással 895 dolgozót vettek át, közülük 678-an egészségügyi szolgálati jogviszonyban, 217-en munkaviszony keretében folytatják a munkát az új szervezetben - írták.

A július elsejei integrációt követően a debreceni klinikai központ mintegy 3500 betegággyal és 7700 dolgozóval három campuson folytatja működését - zárul az egyetem közleménye.