A tüdőgyógyászat digitális átalakításáért kötött megállapodást az SE és az OKPI

Egészségügy - 2023-06-01

- A tüdőgyógyászat digitális átalakulásának előmozdításáért, továbbá közös népegészségügyi programok megvalósításáért kötött stratégiai megállapodást a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségügyi Menedzserképző Központ és az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet (OKPI).

A Korányi intézet közleményében azt írta, az együttműködéssel az átalakulás kiteljesítését, a mesterséges intelligencia alapú, adatvezérelt diagnosztikai és terápiás döntések elősegítését, fejlesztését és kutatás-fejlesztési programok közös megvalósítását szeretnék elérni.

Hozzátették: a két intézmény elkötelezett a népegészségügyi programokban, a jövőben szorosan együttműködnek a dohányzás visszaszorításáért, "közös projektek és aktivitások segítségével".

Azt is írták, hogy az OKPI stratégiájának egyik fontos célkitűzése a tüdőgyógyászati szakma digitalizációs átállásának megvalósítása.

Bogos Krisztinát, az Intézet főigazgató főorvosát idézve azt írták, a szakmai partnerségnek köszönhetően jelentős előrelépés történhet az ellátásszervezés, a telemedicina alkalmazása, az intézményi menedzsment, a krónikus, nem fertőző betegségek területét érintően. Jelezték: kiemelt szerep jut az életmódot befolyásoló tényezők, különösen a dohányzással kapcsolatos kutatásoknak is.

Szócska Miklós, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója szerdán, a dohányzásmentes világnapon aláírt megállapodás alkalmával arra hívta fel a figyelmet, hogy a daganatos halálesetekben a tüdőrák ma a vezető ok, ezért "feladatunk, hogy az innovációt a hétköznapokba emeljük" és hogy az általuk kidolgozott "adatvezérelt megoldások a klinikumban váljanak a páciensek hasznára, gyógyulására".