Koronavírus - Meghalt 130 beteg, 2764-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Egészségügy - 2021-01-01

Meghalt 130, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2764 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A kormányzati portálon azt írták: 325 278-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9667-re emelkedett, a gyógyultak száma 157 063.

Az aktív fertőzöttek száma 158 548-ra csökkent. Kórházban 5648 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 401-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 20 057-en vannak, a mintavételek száma 2 675 247-re nőtt.

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. Már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Azt írták: az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A védőoltásra eddig csaknem 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.

Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Magán és családi rendezvényeken (például születésnapon) maximum tízen lehetnek, de ebbe a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő, igazolással rendelkező szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük a kulturális események - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.

Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatóak meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

"Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon" - írták. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát!

Az influenza elleni ingyenes oltások beadása folyik.

A kormány további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik - közölték.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (62 080) és Pest megyében (40 667) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 814), Hajdú-Bihar (18 652) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (18 481). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6403)