Világszínvonalú egység jött létre a debreceni onkoradiológiai klinikán

Egészségügy - 2023-04-14

Olyan világszínvonalú egység jött létre a Debreceni Egyetem (DE) Onkoradiológiai Klinikáján, ami után joggal várható, hogy európai regionális központtá váljon - mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az avató ünnepségen. Takács Péter azt hangsúlyozta, hogy a központ hatása mind a gyógyítás, mind az oktatás és innováció terén átnyúlik a határon, ami a kormány által is támogatandó cél.

Közölte, a Debreceni Egyetemen meglévő tudásbázis és a legmodernebb technológia alkalmas a mesterséges intelligencia fejlesztésére, ami a jövőt jelenti. Hozzátette: ebben az egyetemekre "stratégiai partnerként támaszkodik a kormány".

Az államtitkár azt mondta, a példaértékű debreceni beruházás mintaként szolgál a hasonló hazai központok fejlesztéséhez.

Elekta Versa HD RS lineáris gyorsító bemutatója. MTI/Derencsényi István

Bács Zoltán az egyetem kancellárja azt mondta, az ország legkorszerűbb sugárterápiás központja jött létre, azzal, hogy világszínvonalú berendezéseket adtak át az egyetem onkoradiológiai klinikáján.

Ismertetése szerint egyidejűleg két Elekta Versa HD RS lineáris gyorsítót, egy Siemens GoSim tervezéses CT-t, illetve egy Raysearch besugárzástervező rendszert helyeztek üzembe, a beruházás 2,2 milliárd forint kormánytámogatásból valósult meg.

Kossa György, a DE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte: az európai mértékkel is kiemelkedő eszközpark jelentősen hozzájárul az egyetemen száz éves hagyománnyal rendelkező sugárterápiás betegellátásban.

Dag Hartelius, Svédország budapesti nagykövete felidézte, hogy a svéd Elekta céget - amelynek legújabb lineáris gyorsítóit adták át Debrecenben - Lars Leksell professzor alapította 1972-ben a Karolinska Intézetben. Leksell professzor több mint 20 éve keményen dolgozott egy gamma kés kifejlesztésén, amely mérföldkőnek bizonyult a rák elleni küzdelemben. Ma, ötven évvel később az Elekta a világ egyik vezető vállalata ezen a területen - tette hozzá.

Ma, csakúgy mint ötven évvel ezelőtt, a sikerek a fejlett tudományon alapulnak, valamint a tudományos élet, a kormány és az ipar közötti szoros együttműködésén - mondta a nagykövet megjegyezve: ez a beruházás "egy kiváló új példa a Svédország és Magyarország közötti fejlett és szoros együttműködésre". "Meggyőződésem, hogy ez nemcsak megerősíti az együttműködést, de mindenekelőtt fontos a tudomány és az emberek egészsége szempontjából itt Magyarországon" - hangoztatta Dag Hartelius Debrecenben.