Fogyasztóvédelem

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 885 találatból.

Jogerősen is pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal a Kúrián az Auchannal szemben

Fogyasztóvédelem - 2020-11-13

A Kúria mindenben jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymilliárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát, így jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével.


Hetvenmilliós hamis parfümszállítmányt foglaltak le Komáromnál

Fogyasztóvédelem - 2020-11-06

Csaknem 70 millió forint értékben találtak hamis parfümöket egy lengyel teherautóban az M1-es autópálya komáromi szakaszán.A jármű a fuvarlevél szerint kétraklapnyi árut szállított Romániából Brüsszelbe.. Mivel az okmányon nem szerepelt az áru megnevezése, és a sofőr azt mondta, nem tudja, mit visz, a NAV munkatársai átvizsgálták a járművet.

Schanda: egyes cégek nyerészkedni próbáltak a teszteken

Fogyasztóvédelem - 2020-10-30

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-teszteken - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

ITM: a fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek hatósági árának betartását

Fogyasztóvédelem - 2020-10-06

- A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket - idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Schanda Tamás parlamenti államtitkárt.

Felfüggesztette egy budapesti hamburgerező működését a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-09-30

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi reggeliző és hamburgerező tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptemberben a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt, a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a hivatal szerdán.

A versenyhivatal 480 millió forint bírságot szabott ki az ÉkszerTV-re

Fogyasztóvédelem - 2020-09-28

Budapest, 2020. szeptember 28., hétfő (MTI) - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelennek találta az ÉkszerTV ékszer-értékesítési gyakorlatát, és 480 millió forint bírságot szabott ki a műsort működtető Emporia Style Kft.-re - közölte a hivatal hétfőn.

A versenyhivatal a fogyasztóknak kedvező vállalásokra kötelezte a Szallas.hu-t

Fogyasztóvédelem - 2020-09-22

- Jogsértőnek találta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Szallas.hu működési gyakorlatát, a szálláskereső ugyanis sürgető üzeneteivel pszichés nyomást gyakorolt a fogyasztókra, a versenyhatóság ezért összetett intézkedéscsomagra kötelezte a szolgáltatást működtető vállalkozást.

ITM: 2,5 millió forintos bírságot szabtak ki a mulasztó telefonos ügyfélszolgálatokra

Fogyasztóvédelem - 2020-09-07

A fogyasztóvédelem az elmúlt hónapokban összesen 340 próbahívással ellenőrizte a telefonos ügyfélszolgálatok működtetésére köteles szolgáltatókat, a hívások közel negyedénél tapasztaltak kisebb-nagyobb hiányosságot az előírások betartásában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.

A három éve hatályos szabályok egyszerűbbé, gördülékenyebbé teszik a fogyasztók telefonos ügyintézését - írták. Korábban gyakran okozott bosszúságot, hogy az ügyfelek csak hosszú idő, tartós várakoztatás után tudtak a felvetésükre, panaszukra érdemben reagálni tudó ügyintézővel beszélni. A járványügyi veszélyhelyzet idején felértékelődött a telefonos ügyfélszolgálatok szerepe, mert a közvetlen és azonnali kapcsolatfelvételre az ügyfélszolgálati irodák zárva tartása miatt nem volt más mód.

Adathalászok új módszerrel keresik meg Facebook-oldalak üzemeltetőit

Fogyasztóvédelem - 2020-08-30

- Újfajta módszerrel keresik meg adathalászok a Facebook-oldalak üzemeltetőit - hívta fel a figyelmet a rendőrség.


Házhoz rendelés után helyszíni ellenőrzést is tartott az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

Fogyasztóvédelem - 2020-08-06

Öt kategóriában összesen 26 készételt rendeltek házhoz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a laboratóriumi eredmények alapján három vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést tartottak, egy vendéglátó vállalkozás működését ideiglenesen fel is függesztették.

Pizzatésztát hív vissza az ALDI a paradicsomszósz miatt

Fogyasztóvédelem - 2020-07-29

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. fogyasztóvédelmi okokból visszahívja valamennyi magyarországi üzletéből a "CUCINA NOBILE klasszikus vagy rusztikus pizzatészta paradicsomszósszal elnevezésű, 600 grammos termékét, mert a pizzatészta mellé csomagolt paradicsomszószban fémdarabkák lehetnek - közölte az áruházlánc szerdán

Az MNB megújított fogyasztóvédelmi ajánlást tett közzé

Fogyasztóvédelem - 2020-07-18

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megújított fogyasztóvédelmi ajánlást tett közzé a pénzügyi szervezeteknek, a dokumentum többek közt a - járvány idején különösen aktuális - elektronikus kommunikációval és szerződéskötéssel, továbbá a határon átnyúló szolgáltatókkal kapcsolatos elvárásokkal egészült ki, és irányt mutat az örökösök és a pénzügyi szervezetek együttműködésére.

Rendben találta a sertéshúsok eredetjelöléseit a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-07-16

Rendben találta a sertéshúsok eredetjelöléseit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az országos ellenőrzés során csak néhány esetben kellett bírságolniuk az élelmiszerlánc-felügyelőknek.

Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot

Fogyasztóvédelem - 2020-07-13

Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig zászlóval kell jelölni a magyar terményeket - hívta fel a figyelmet Nagy István egy budaörsi áruházban tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús értékesítésekor már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét és, ha eltérő, a vágási helyét is.

Július 15-étől újabb termékköröknél teszik kötelezővé a származási információk jelölését, a húsok esetében a juh, a kecske és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet.

A nem előrecsomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni, de július 15-től az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti - tette hozzá.

NAV: hamis és rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést találtak két kamionban

Fogyasztóvédelem - 2020-07-07

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban

Palkovics: módosulnak a szavatosság és jótállás szabályai

Fogyasztóvédelem - 2020-06-10

Módosulnak a szavatosság és jótállás szabályai jövőre, sávos lesz a jótállási idő, és jön az e-jótállási jegy, valamint bővülhetnek a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési keretei is - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter kiemelte, hogy a kihirdetés előtt álló kormány-, illetve miniszteri rendelet alapján a mostani egy évvel szemben a termék árához igazodó, sávos, 1-2-3 éves jótállási időtartamokat vezetnek be. A 10-100 ezer forint értékű termékek kötelező jótállása egy év marad, a 100-250 ezer forint értékűeké két év, a drágábbaké három év lesz 2021-től.

Az uniós tagállamok évente 15 milliárd eurótól esnek el hamisítás miatt

Fogyasztóvédelem - 2020-06-10

Hamisítás miatt több mint 83 milliárd euró veszteség érte a jogszerűen működő gyártókat világszerte, ezen belül az EU-tagállamok 15 milliárd eurót veszítettek 2013-2017 között évente - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából kiadott idei jelentése alapján.

Az SZTNH a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel (HENT) közös közleményben kiemelte, 2013-2017 között az unióban mintegy 700 ezer munkahely szűnt meg hamisítás miatt.

ITM: negyvenből tizenkét ágynemű, pizsama gyártója "kamuzott" a pamutról

Fogyasztóvédelem - 2020-04-15

- Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 100 százalékban pamutként forgalmazott háztartási textíliákat, főként ágyneműket és alvóruhákat vizsgált; a 40 árucikk közül egy tucat gyártója helytelenül tájékoztatott az összetételről, akadt olyan "kamupamut" pizsama is, amelyik teljes egészében poliészterből készült - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán.

Koronavírus - ITM: 300 ezer forintos bírságot kell fizetnie a csirkéjét "aranyáron" kínáló hentesnek

Fogyasztóvédelem - 2020-04-09

Megszületett a hatósági döntés a Lehel téri piacon a csirkehúst túlzott árakon áruló kereskedő ügyében, a vállalkozásra 300 ezer forintos bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön.

ITM: közel 70 fertőtlenítő hatásúként kínált termék közül csak kettő teljesen hatástalan

Fogyasztóvédelem - 2020-04-04

Majdnem 70 fertőtlenítő hatásúként kínált termék közül csak kettő bizonyult teljesen hatástalannak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton.