2008: Új felvételi pontrendszer

Fontos - 2007-09-13

Új felvételi pontozási rendszert vezetnek be a tanulmányaikat 2008 szeptemberében, alapképzésben, osztatlan, egységes képzésben és felsőfokú szakképzésben megkezdők számára, az új pontszámítás 2008. január elsején lép életbe - adta hírül az Országos Felsőoktatási információs Központ.

 A 2008. január elsejétől életbe lépő jogszabály szerint a felvételi pontok kétféleképpen számíthatók, az érettségi és tanulmányi pontok összegzésével, vagy az érettségi pontok megduplázásával. A felvételi eljárás során minden esetben a jelentkező számára kedvezőbb pontszámítást alkalmazzák időkorlát nélkül.

 

Érettségi pontokkal maximum 200 pont szerezhető

Az érettségi pontot az adott szak által előírt tárgyak közül a jelentkező számára leginkább kedvező két vizsgatárgyban elért eredményével számolják, a vizsgapontok emelt és középszinten is egyenlők a vizsgán százalékosan teljesített eredménnyel.

A 2005 előtt, még régi érettségi rendszerben vizsgázók eredményét egy átszámító táblázat alapján értékelik, számítják ki. A megszerezhető pontszám maximálisan 200 pont.

 

Tanulmányi pontok esetén is legfeljebb 200 pont számolható

Tanulmányi alapon szintén maximálisan 200 pont szerezhető. A magyar nyelv és irodalom tárgy átlaga, történelem, matematika, egy idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom), valamint egy választott tárgy két utolsó tanult év végi érdemjegyei összegének kétszerese, maximum 100 pont. Ehhez számolható az érettségi-bizonyítványban szereplő vizsgaeredmények közül a négy kötelező és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményének átlaga egész számra kerekítve, ami szintén maximum 100 pont.

 

Többletpontok az emeltszintű érettségiért

Többletponttal maximum 80 pont szerezhető, ami a tanulmányi, érettségi pontszámokhoz tevődik hozzá. Az emeltszintű érettségi vizsgát tevő jelentkező, ha legalább 30 százalékosan teljesítette a követelményeket, 40 többletpontra jogosul. Ha két tárgyból tesz emeltszintű vizsgát, az 80 többletpontot jelent a felvételi pontszámításban. Ez azt is jelenti, hogy a jól felkészült érettségiző akár nyelvvizsgáért kapható többletpontok nélkül is maximális többletpontot szerezhet.

 

Többletpont a nyelvvizsgáért

Középfokú "C" típusú nyelvvizsga esetén 35 többletpontban részesül a jelentkező, a "C" típusú felsőfokú nyelvvizsga 50 többletpontot jelent a felvételiző számára. Nyelvvizsgáért járó többletpontok esetében maximum 50 pont vehető figyelembe, akkor is, ha ennél több pont járna a jelentkezőnek. A nyelv ismeretéért csak egy jogcímen járhat többletpont, vagy emeltszintű érettségi, vagy nyelvvizsga címén.

 

Tanulmányi versenyen szerezhető többletpontok

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett és támogatott maximum egy, Országos Művészeti Tanulmányi Versenyen elért 1-3. helyzetért 20 többletpont szerezhető. Tanulmányi versenyeken elért eredmény alapján tárgyanként legfeljebb egy versenyen elért eredményért járhat többletpont, ha a jelentkező a versenyeredményt azon tárgyak valamelyikéből érte el, amelyeket a felsőoktatási intézmények pontot érő tárgyként határoztak meg. Ilyen verseny az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny és a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenye, ahol az elért 1-10. helyezésért 80, 11-20. helyezésért 50, 21-30. helyezésért 25 többletpont jár. A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenye, ahol az elért helyezés alapján a nagydíjasoknak 30, az első díjasoknak 15 többletpont jár, valamint az Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny, ahol az elért legalább 3. helyezésért 25 többletpont jár.

 

Szakirányú végzettségért szerezhető többletpont

Szakirányú végzettségért is szerezhető többletpont, amennyiben az szakirányú továbbtanulásnak minősül és az Országos Képzési Jegyzékben felsőfokú, vagy emelt szintű szakképesítésként szerepel. Ezért 30 többletpont jár.

 

Sportteljesítményért járó többletpontok

Világ- és Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 20, országos bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 10 többletpont jár. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a FIDE által szervezett Sakkolimpián, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián 1-3. helyezést elért jelentkezők felvételi összpontszáma bármely általuk választott intézményben, tagozaton, szakon 480 pont.

 

Hátrányos helyzetűeknek járó többletpontok

A hátrányos helyzetű jelentkező minden jelentkezési helyén 25 többletpontra jogosult, amennyiben megfelel a kedvezményre jogosító feltételeknek, és azt megfelelően igazolja. További 25 pontra jogosult az a jelentkező, akinek törvényes felügyeletét ellátó szülője maximum az általános iskola nyolcadik osztályát fejezte be, vagy akit tartós nevelésbe vettek. A fogyatékossággal élő jelentkezők minden esetben 50 többletpontra jogosultak.

Az a jelentkező, aki a jelentkezési határidő és a felvételi döntés közötti időszakban gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő, terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), gyermekgondozási segélyben (gyes), gyermeknevelési támogatásban (gyet) vagy gyermekgondozási díjban (gyed) részesül, 50 többletpontra jogosult.

 

Felsőfokú szakképzés

A felsőfokú szakképzésre jelentkezők esetében is maximum 480 pont szerezhető. A tanulmányi pontok kétszerezésével vagy a tanulmányi és érettségi pontok összeadásával vagy az érettségi pontok kétszerezésével állapítják meg a felsőfokú szakképzésre jelentkezők pontszámát, amihez mindhárom esetben hozzáadják a jelentkező által elért többletpontokat.

 

Minimum követelmény

Felsőfokú szakképzésre a minimum teljesítmény többletpontok nélkül 140 pont, ami a középfokú érettségi 35 százalékos eredményének felel meg, az alapszakokra, osztatlan, egységes képzésre való felvételhez szükséges minimum követelmény a többletpontok nélkül elért 160 pont.

Bővebb info: www.felvi.hu.